flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Річниця введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства

09 листопада 2020, 15:39

6 листопада 2020 року за допомогою сервісу ZOOM відбулась розширена нарада суддів Касаційного господарського суду, апеляційних та місцевих господарських суддів. Захід був присвячений річниці введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства.

До участі в нараді долучилися судді Господарського суду Одеської області Лілія Грабован та Володимир Найфлейш.

Учасників заходу привітали голова Верховного Суду Валентина Данішевська, голова Касаційного господарського суду Богдан Львов та секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду Володимир Погребняк.

Нарада складалася з трьох сесій:

І – Перша сесія була присвячена актуальним питанням й проблемам застосування правових та процесуальних норм Кодексу України з процедур банкрутства.

ІІ – Під час другої сесії обговорювались питання діяльності арбітражних керуючих та оплати їх послуг.

ІІІ – Третя сесія була зосереджена на правовому положенні кредиторів в межах справ про банкрутство та на проблемних питаннях, які виникають під час розгляду справ про неплатоспроможність фізичних осіб.

Суддя-спікер Господарського суду Одеської області Лілія Грабован взяла участь у першій сесії із доповіддю, яка була присвячена проблемам розгляду справ про банкрутство державних підприємств. Під час свого виступу суддею було окреслено особливості провадження у даній категорії справ та законодавчо визначені заборони щодо відкриття провадження у справах про банкрутство деяких категорій державних підприємств. Окрему увагу було приділено застосуванню процедур санації та ліквідації у цих справах та практиці судів.

 Також суддею було констатовано наявність прогалин правового регулювання неспроможності державних підприємств та визначено аспекти й критерії, необхідні для вирішення питання про закриття справи про банкрутство державного підприємства чи продовження її розгляду задля забезпечення дотримання принципів конкурсного провадження та балансу інтересів кредиторів, боржників та держави.

Оскільки Кодекс України з процедур банкрутства є доволі молодим, обговорення практики застосування його положень є досить актуальним питанням для суддів, юристів та арбітражних керуючих. Систематичне проведення таких заходів сприятиме більш ефективному застосуванню норм вказаного кодексу.

Із записом розширеної наради можна буде ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/3n45h8G