flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз показників якості здійснення судочинства господарського суду Одеської області протягом 2013 року

13 лютого 2014, 10:00
Вищим господарським судом України доведений до відома господарського суду Одеської області „Статистичний бюлетень господарських судів України за 2013 рік”.
За наслідком аналізу статистичних данихслід відмітити, що систематична робота з аналізу підстав скасувань судових рішень на виконання пленуму Вищого господарського суду України «Про підсумки роботи господарських судів України у 2012 році та завдання на 2013 рік», спрямована на єдність судової практики, знайшла своє позитивне відображення у показниках кількості скасованих та змінених судових актів господарських судів України.
Так, у порівнянні з 2012 роком, за результатами перегляду судових рішень господарських судів України в апеляційному та касаційному порядку, загальний показник кількості змінених та скасованих процесуальних документів у відсотковому співвідношенні до загального числа постановлених судових рішень зменшився з 3,6 до 2,6 відсотків.
Позитивна динаміка підвищення якості здійснення судочинства спостерігається і в господарському суді Одеської області.
Зокрема, за 2013 рік в апеляційному порядку було оскаржено 25% прийнятих судом рішень, що на 13% менше за попередній рік. Отже, фактично три рішення з чотирьох набирали законної сили відразу після закінчення строку на апеляційне оскарження.
За наслідком перегляду судових рішень господарського суду Одеської області, згідно до відомостей „Статистичного бюлетеню господарських судів України за 2013 рік”, статистичні показники виглядають наступним чином:
- з розгляду апеляційних скарг та подань Одеським апеляційним господарським судом скасовано та змінено судових рішень господарського суду Одеської області - 412, що складає 3,0% від загальної кількості прийнятих судових рішень при середньостатичному такому показнику в системі місцевих господарських судів 2,9% та на 2,1% менше 2012 року;
- за результатами розгляду апеляційних та касаційних скарг і подань Одеським апеляційним господарським судом та Вищим господарським судом України змінено та скасовано судових рішень господарського суду Одеської області у 2013р. - 362, що складає 2,6% від загальної кількості прийнятих судових рішень при середньостатичному такому показнику в системі місцевих господарських судів 2,6% та на 2,0% менше 2012 року.
Зменшення відсотку оскарження судових рішень безумовно свідчить про збільшення рівня довіри учасників господарських правовідносин до господарського суду Одеської області. А збільшення кількості рішень залишених в силі за наслідком апеляційного та касаційного перегляду - про переважно однакове застосування судами норм матеріального та процесуального права та єдину судову практику з розгляду господарських спорів.