flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Мандрівка в професію для майбутніх юристів у стінах Господарського суду Одеської області

14 квітня 2017, 13:10

    

 

     Для Господарського суду Одеської області одним із важливих напрямків роботи є взаємодія з громадськістю та створення усіх умов щодо прозорості та відкритості своєї діяльності. Так, за підтримки керівництва суду, стало вже гарною традицією приймати студентів-правників, що є реалізацією одного із найголовніших принципів судочинства - гласності та відкритості судового процесу.

11 квітня 2017 року гостями суду були студенти факультету соціально-правового факультету Національного університету «Одеська юридична академія» у супроводі викладача кафедри господарського права і процесу, к.ю.н., доцента Антоніни Згама. Молоді спеціалісти були присутні під час розгляду справи про банкрутство, який проводився в режимі відеоконференції, що перебуває у провадженні судді Володимира Найфлейша.

Проведення судових засідань в режимі відеоконференції є одним із способів реалізації прав сторін на участь у судовому засіданні, що передбачено ст.74-1 Господарського процесуального кодексу України. Така участь у судовому засіданні має ряд переваг, а саме: дозволяє уникнути затягування судового розгляду справи у зв’язку з неможливістю прибуття до зали судового засідання того чи іншого учасника процесу, а також дає змогу заощаджувати час і кошти громадян.

Наступного дня, 12 квітня 2017 року, до Господарського суду Одеської області завітали студенти факультету адвокатури НУ «ОЮА», які відвідали судове засідання справи, що відбулося під головуванням судді Юлії Щавинської.

Студенти із неабияким захопленням спостерігали за тим, як кожна із сторін підтримувала свою правову позицію щодо позовних вимог. Для майбутніх адвокатів дане судове засідання було яскравим прикладом реалізації принципу змагальності, який інколи називають одним із елементів рівності, що полягає в забезпеченні можливості особам відстоювати свої права й інтереси, свою правову позицію у справі.

Двом групам студентів Інституту кримінальної юстиції НУ «ОЮА» у супроводі викладача кафедри господарського права і процесу, к.ю.н., доцента Ольги Квасницької вдалося відвідати одразу декілька судових засідань Господарського суду Одеської області, призначених до розгляду суддею Олександром Демешиним на 13 квітня 2017 року.

Після закінчення судових засідань Олександр Анатолійович поспілкувався з майбутніми правниками та відповів на питання, які їх найбільше цікавили. У молоді викликали інтерес питання щодо того, наскільки часто перебувають у провадженні справи, де одна із сторін є нерезидентом і яка процедура розгляду таких справ. Також студенти поцікавились думкою судді з приводу розробленого Радою з питань судової реформи проекту змін, в тому числі і до Господарського процесуального кодексу України.

Так колектив та керівництво суду впевнені, що подібні заходи сприяють набуттю першого професійного досвіду та практичних знань та більш чіткому розумінню ними специфіки роботи юриста у судових органах та під час представництва осіб в суді.