flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Загальні статистичні дані щодо здійснення правосуддя у 2016 році

11 січня 2017, 17:05

         Аналізуючи статистичні дані результатів розгляду господарським судом Одеської області судових справ протягом 2016 року слід відмітити динаміку в зменшенні кількості розглянутих справ майже по всім категоріям спорів, за винятком спорів між господарським товариством та його учасником, що виникають з корпоративних відносин (їх кількість збільшилась у 1,5 разів). Слід зазначити, що такий спад розглянутих справ, передусім, зумовлено обмеженням кола осіб, які звільнені від сплати судового збору при зверненні до суду (органи прокуратури, органи доходів і зборів, уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб), у зв’язку з внесенням змін до Закону України «Про судовий збір» та набрання ними чинності з 1 вересня 2015 року.

Так, протягом 2016 року на розгляд до господарського суду Одеської області надійшло на 34 відсотків позовних матеріалів менше, ніж за аналогічний період 2015 року. Судом закінчено провадження у 6 051 справі, що на 32% менше, ніж за минулий звітний період (8 896).
Суттєве зменшення кількості справ, закінчених провадженням відбулося за рахунок зменшення розгляду справ, заяв у справах про банкрутство (їх кількість зменшилася майже у 1,5 рази); з майнових спорів про виконання господарських договорів та з інших підстав (відбулось зменшення на 33%); спорів, що виникають із земельних правовідносин (зменшились на 26%); зі спорів про укладання, зміну, розірвання договорів та визнання їх недійсними (відбулось зменшення на 14%) та з інших спорів (зменшились на 10%).
За звітний період господарським судом Одеської області прийнято 2 366 рішень, що на 30% менше у порівнянні з 2015 роком. Поряд з цим, у порівняні з показником минулого року, їх питома вага від кількості тих, провадження в яких закінчено збільшилася на 1% і становить 39% [38%]. Із них у 1 672 справах позовні вимоги задоволено повністю або частково та становить 71% від розглянутих із ухваленням рішення, що свідчить про обґрунтованість позовних вимог.
Припинено провадження у 506 справах, або 8,4% [6,8%] від усіх розглянутих.
Залишено без розгляду 478 позовних заяв, або 7,9% [5,4%] від усіх розглянутих.
На кінець звітного періоду не розглянуто 2 346 справ, що на 4% менше у порівнянні зі звітним періодом 2015 року (2 448 справ), з них зупинено провадження у 329 [344] справах від усіх нерозглянутих, у відсотковому співвідношенні цей показник залишився на рівні 2015 року – 14%.
Кількість справ, розглянутих господарським судом протягом 2016 року у порівнянні з 2015 роком, за окремими категоріями спорів характеризується наступними показниками:
- 44,4% складають спори про банкрутство – 2 687 справ, що менше у 1,5 разів в порівнянні з аналогічним періодом минулого року (4 333 справи);
- 35,3% від усієї кількості розглянутих справ складають справи зі спорів майнового характеру – 2 136 справ, що на 33% менше у порівнянні зі звітним періодом минулого року (3 172 справи);
- 7,61% складають спори, що виникають з інших недоговірних відносин – 440 справ, що на 10% менше порівняно з 2015 роком (481 справа);
- 6,6% складають спори, що виникають при укладенні, зміні, розірванні господарських договорів та визнанні їх недійсними – 401 справа, що на 14% менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (467 справ);
- 3,9% складають спори, що виникають із земельних відносин – 236 справ, їх кількість також зменшилась на 26% порівняно з 2015 роком (318 справ);
- 1,8%  спори між господарським товариством та його учасником, що виникають з корпоративних відносин – 108 справ, що більше в 1,5 разів у порівнянні з минулим роком (72 справи);
- 0,8% склали спори, пов’язані із захистом права на об’єкт інтелектуальної власності – 51 справа. В аналогічному періоді 2015 року було розглянуто 53 справи із зазначеної категорії.
Таким чином, розглянувши спори окремо по категоріям, слід відмітити, що протягом 2016 року спостерігалось збільшення розгляду справ із корпоративних правовідносин. Майже на незмінному рівні залишилась категорія спорів, пов’язаних із захистом права на об’єкти інтелектуальної власності.
 
Аналіз статистичних показників щодо відмов у прийнятті позовних заяв або їх повернень, свідчить про високу обізнаність заявників щодо належного оформлення позовних заяв та їх подачі до суду. Так, протягом 2016 року у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року відбулось зменшення, а саме на 21%, випадків повернення позовних заяв або відмов у їх прийнятті.
Протягом звітного періоду повернуто без розгляду 1 099 позовних заяв, що на 24% менше у порівнянні зі звітним періодом минулого року. Найбільшу кількість позовних заяв (38%) повернено на підставі п.4 ч.1 ст.63 Господарського процесуального кодексу України в наслідок не подання доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі та (35,7%) на підставі п.6 ч.1 ст.63 Господарського процесуального кодексу України у зв’язку із не наданням доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів
Додатково аналізуючи статистичні данні щодо застосування норм статей 14, 15 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” та статей 62, 63 Господарського процесуального кодексу України, слід зазначити, що протягом 2016 року прослідковувалась тенденція до зменшення кількості повернень, відмов у прийнятті або передачі за підсудністю заяв у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року.
Так, протягом звітного періоду судом повернуто без розгляду 88 заяв, що на 45% менше у порівнянні з 2015 роком (160 заяв за минулий звітний період) на підставі ст.15 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, у тому числі з підстав передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, серед основних підстав повернення були: неподання доказів сплати судового збору у встановлених порядках та розмірах; в заявах не зазначено обставин, на яких ґрунтуються вимоги, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини; заяви підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано; ненадання доказів надсилання боржнику копії заяви про банкрутство.
Крім того, було відмовлено у прийнятті 2 заяв (у порівнянні з 2015 роком – 5 заяв) на підставі ст.14 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, у тому числі з підстав передбачених статтею 62 Господарського процесуального кодексу України.
Так, судом протягом 2016 року відмовлено у прийняті або передано за підсудністю 146 позовних заяв, що більше на 11%, ніж за аналогічний період 2015 року.
На підставі статті 62 ГПК України судом відмовлено у прийняті 92 позовних заяв, з них:
- на підставі п.1 ч.1 ст.62 Господарського процесуального кодексу України, якщо заява не підлягає розгляду в господарських судах України – 75 заяв;
- на підставі п.2 ч.1 ст.62 Господарського процесуального кодексу України, якщо у провадженні господарського суду або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує господарський спір, є справа зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет із тих же підстав або є рішення цих органів з такого спору – 15 заяв;
- на підставі п.3 ч.1 ст.62 Господарського процесуального кодексу України у зв’язку з припиненням діяльності суб’єкта господарювання до якого пред’явлено позов – 2 заяви.
За підсудністю передано 54 позовних заяв, що майже у 2 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (35 позовних заяв).
 
Аналіз зазначених вище показників має важливе значення, оскільки і є одним із дієвих засобів судового захисту порушених прав, свобод та інтересів суб’єктів господарювання у сфері господарських відносин.
Слід відмітити, що на протязі 2016 року в суді активно тривало запровадження нових форм роботи, щодо покращення стану здійснення та якості правосуддя. Так, зокрема:
- проводився постійний аналіз підстав скасування вищими судовими інстанціями рішень суду;
- проводилось систематичне узагальнення найбільш проблемних питань, яке в подальшому слугує для однакового та об’єктивного застосування норм чинного законодавства;
- здійснювалось навчання з апаратом суду стосовно обговорення проблемних питань у роботі суду, покращення вмінь і навичок з питань діловодства суду, в т.ч. обліку та статистики справ і матеріалів;
Підсумовуючи дану аналітично-статистичну інформацію стану здійснення судочинства господарським судом Одеської області у 2016 році слід зазначити, що організація роботи суду має тенденцію до постійного вдосконалення.