flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Загальні статистичні дані щодо здійснення правосуддя у 2014 році

16 січня 2015, 16:29

 Аналіз статистичних даних результатів розгляду господарським судом Одеської області судових справах протягом 2014 року свідчить про збільшення кількості розглянутих справ майже усіх категорій спорів, за винятком спорів між господарським товариством та його учасником, що виникають з корпоративних відносин (зменшилось на 12%).

Звертає увагу значне зменшення (на 28%) випадків повернення судом позовних заяв та відмов у їх прийнятті. Що свідчить про зростання відповідальності суб’єктів господарювання при підготовці позовних матеріалів.
Так, судом відмовлено у прийняті або передано за підсудністю 130 позовних заяв, що на 23% менше ніж за попередній період.
Поряд з цим залишається  основною підставою для відмови у прийнятті позовної заяви п.1 ст.62 Господарського процесуального кодексу України, що свідчить про відсутність у Законодавстві чіткого розмежування підвідомчості справ, що підлягають розгляду в порядку господарського судочинства.
За підсудністю протягом 2014 року передано 46 позовних матеріалів.
Протягом звітного періоду повернуто без розгляду 1378 позовних заяв, що на 28% менше у порівнянні з минулим роком.
35% позовних заяв повернуто судом на підставі п.4 ч.1 ст.63 Господарського процесуального кодексу України, внаслідок не подання доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі.
Втім, найбільшу кількість позовних заяв (37%) повернуто судом на підставі п.6 ч.1 ст.63 Господарського процесуального кодексу України, у зв’язку із не наданням доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів
З цього приводу, слід акцентувати на відмінності норми п.6 ч.1 ст.63 Господарського процесуального кодексу України  Адміністративному та Цивільному судочинству.
Адже в статтях ЦПК України (ст.120) та КАС України (ст.106) мова йде про надіслання копій позовних заяв та доданих до неї документів суду, які суд, отримавши, надсилає відповідачу (відповідачам) та третій особі (третім особам) самостійно.
У господарському судочинстві (ст.56 ГПК України) передбачено, що  особа, яка звертається з позовною заявою до господарського суду (позивач, прокурор чи його заступник), зобов’язана надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення. Такий самий обов'язок покладається на позивача у разі залучення господарським судом до участі у справі іншого відповідача, заміни господарським судом неналежного відповідача.
Не подання доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів – є підставою для повернення позовної заяви  і доданих до неї документів без розгляду (п.6 ч.1 ст.63 ГПК України).
Крім того, у разі коли до позовної заяви додано докази надсилання відповідачеві копії лише самої заяви, але відсутні докази надсилання йому копій доданих до неї документів, така заява підлягає поверненню на загальних підставах згідно з пунктом 6 частини першої статті 63 ГПК України. Не може вважатися належним доказом надіслання відповідачеві копії позовної заяви та доданих до неї документів проставлена на позовній заяві відмітка іншої сторони, якщо у цій відмітці не зазначено, ким саме прийнято копію позовної заяви.
Статистичні показники результатів розгляду господарських спорів у переважній більшості свідчать про їх обґрунтованість. Так, судом у 81 відсотках справ позовні вимоги задоволено повністю або частково (2651 справ).
Слід також відмітити збільшення кількості таких спорів, як: спори, що виникають при укладанні, зміні, розірванні господарських договорів та визнанні їх недійсними (на 34%); спорів, що виникають із земельних відносин (на 22%); майнових спорів, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав (на 15%). Даний показник вплинув на загальний показник закінчених провадженням справ, кількість яких також збільшилась у порівнянні з минулим роком на 13%.
За звітний період господарським судом Одеської області прийнято 3284 рішень, що на 17% більше порівняно з 2013 роком, їх питома вага від кількості тих, провадження в яких закінчено, також збільшилась і становить 73% [70%], із них у 2651 справі позовні вимоги задоволено повністю або частково, що на 21% більше, порівняно за 2013 рік, або 81% [78%] від розглянутих із ухваленням рішення.
Припинено провадження у 698 справах, або 16% [19,2%] від усіх розглянутих.
Залишено без розгляду 511 позовів, або 11,4% [11,1%] від усіх розглянутих.
На кінець звітного періоду не розглянуто 2017 справ, що на 57% менше у порівнянні з 2013 роком. Із них зупинено провадження у 349 справах, або 17,3% від усіх нерозглянутих. Таким чином, враховуючи зменшення залишку нерозглянутих справ на кінець звітного періоду можна сказати про тенденцію до зменшення кількості зупинень проваджень по справам.
Кількість справ, розглянутих господарським судом протягом 2014 року у порівнянні з 2013 роком, за окремими категоріями спорів характеризується наступними показниками:
- 62% від усієї кількості розглянутих справ складають справи зі спорами майнового характеру – 2796 справи, що на 17% більше у порівнянні з минулим роком;
- 9,4% складають спори про банкрутство – 422 справи, що на 22% менше у порівнянні з минулим роком (542 справи);
- 9,1 % спорів складають спори, що виникають з інших недоговірних відносин – 407 справ, що на 4% більше порівняно за 2013 рік;
- 10,3% складають спори, що виникають при укладенні, зміні, розірванні господарських договорів та визнанні їх недійсними – 461 справа, що на 32% більше порівняно з минулим роком;
- 7% складають спори, що виникають із земельних відносин – 320 справ, їх кількість також збільшилась на 22% порівняно за 2013 рік;
- 1,3% - спори між господарським товариством та його учасником, що виникають з корпоративних відносин – 58 справ, що на 11% менше у порівнянні з минулим роком;
- 0,7% склали спори, пов’язані із захистом права на об’єкт інтелектуальної власності – 29 справ. В аналогічному періоді 2013 року було розглянуто 3 справи, пов’язаних із захистом права на об’єкт інтелектуальної власності.
 
Аналіз зазначених вище показників має важливе значення, оскільки і є одним із дієвих засобів судового захисту порушених прав, свобод та інтересів суб’єктів господарювання у сфері господарських відносин.
Слід відмітити, що на протязі 2014 року в суді активно тривало запровадження нових форм роботи, щодо покращення стану здійснення та якості правосуддя. Так, зокрема:
- проводився постійний аналіз підстав скасування рішень суду;
- проводилось систематичне узагальнення найбільш проблемних питань, яке в подальшому слугує для однакового та об’єктивного застосування норм чинного законодавства;
- здійснювалось навчання з апаратом суду стосовно обговорення проблемних питань у роботі суду, покращення вмінь і навичок з питань діловодства суду, в т.ч. обліку та статистики справ і матеріалів;
Підсумовуючи дану аналітично-статистичну інформацію стану здійснення судочинства господарським судом Одеської області у 2014 році слід зазначити, що організація роботи суду має тенденцію до постійного вдосконалення.