flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив права об'єднання співвласників багатоквартирного будинку

20 лютого 2019, 16:27

Господарський суд Одеської області у складі судді Юлії Щавинської  розглянув справу за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "КРІТ" (ОСББ) (м. Одеса, Французький бульвар, буд. 13 А) до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Афродіта-2015" (м. Одеса, Французький бульвар, буд. 13 А) про визнання недійсним договору компенсації експлуатаційних витрат та стягнення 116 522,56 грн. 

Дослідивши зміст спірного договору, суд встановив, що даний правочин за своєю правовою природою є договором про відшкодування витрат по утриманню будинку, що знаходиться за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, 13А.

Враховуючи, що виключне право на здійснення управління багатоквартирним будинком належить співвласникам із можливістю передання відповідних  функцій управителю, або ОСББ, з огляду на те, що ТОВ "Афродіта-2015" не був ані виробником послуг, ані їх постачальником, та взагалі не мав статусу управителя, суд дійшов висновку, що спірний договір не відповідає вимогам чинного законодавства, у зв’язку з чим задовольнив позов ОСББ, визнав договір недійсним та повернув ОСББ безпідставно сплачені кошти.

Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду рішення Господарського суду залишено без змін, чим підтримано позицію суду першої інстанції.