flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набрало законної сили рішення Господарського суду Одеської області, яким повернуто до державної власності військовий полігон площею 400 га

04 вересня 2018, 15:08

Рішенням Господарського суду Одеської області від 15.06.2018р. у справі №916/3477/13 задоволено у повному обсязі позов заступника Білгород-Дністровського прокурора з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері в інтересах держави в особі Міністерства оборони України, в особі  Білгород-Дністровської квартирно-експлуатаційної частини району до Тарутинської районної державної адміністрації Одеської області  та Фермерського господарства «Кобера-5ББ» за участю третьої особи,  яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів Кабінету Міністрів України про визнання недійсним договору оренди землі та витребування даної земельної ділянки площею 400 га з підстав порушення вимог земельного законодавства.

На підставі приписів чинного законодавства було встановлено, що право постійного користування спірної земельної ділянки належить Міністерству оборони України, а тому вони відносяться до земель оборони, належать державі на праві власності та за відповідними військовими формуваннями закріплені на праві постійного користування. Тому виключно Кабінет Міністрів України має право припиняти право користування земельною ділянкою, що входить до складу земель оборони. Одночасно суд зазначив, що всупереч частини 5 статті 116, статті 149 Земельного кодексу України рішення про зміну цільового призначення спірної земельної ділянки уповноваженим органом не приймалося, а згода Міністром оборони України на її вилучення не надавалася.

Так, в результаті розгляду судової справи визнано недійсним договір оренди землі, укладений між Тарутинською РДА та ФГ «Кобера-5ББ», витребувано від ФГ «Кобера-5ББ» вказано земельну ділянку та зобов’язано повернути Міністерству оборони України.

Рішення суду набрало законної сили 14.08.2018р.

Справу розглядала колегія суддів у складі: головуючий суддя Олександр Демешин та судді Наталія Рога,  Сергій Гут.

 

Повні тексти електронних копій процесуальних документів у справі є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (reyestr.court.gov.ua).