flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд погодився з правовою позицією Господарського суду Одеської області, що підставою для перегляду розміру орендної плати за землю є зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки

21 серпня 2018, 15:22

Рішенням Господарського суду Одеської області у справі №916/2956/17 позов Обслуговуючого кооперативу «Дачно-Будівельний кооператив «САЛЮТ» до Одеської міської ради про внесення змін до Договору оренди землі задоволено повністю, яким внесено зміни у зазначений Договір в частині розміру орендної плати. Справу розглядала суддя Галина Гуляк.

Між сторонами у 2013 році було укладено Договір оренди землі, за умовами якого Одеська міська рада (Орендодавець) передала, а Обслуговуючий кооператив «Дачно-Будівельний кооператив «САЛЮТ» (Орендар) прийняв у строкове, платне володіння, користування земельну ділянку площею 2,0340 га.

У 2016 році Одеська міська рада після прийняття відповідного рішення про встановлення нової нормативної грошової оцінки земель міста Одеса мала реалізувати власне волевиявлення шляхом негайного внесення відповідних змін в укладений між сторонами Договір, чого не було зроблено. В свою чергу у Позивача (Орендаря) нібито утворилась заборгованість з орендної плати.

З урахуванням положень чинного законодавства, зокрема статті 632 ЦК України, статті 288 ПК України і статей 15, 21 Закону України «Про оренду землі» було встановлено, що нормативна грошова оцінка земель є основою для визначення розміру орендної плати для земель державної і комунальної власності, а зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки є підставою для перегляду розміру орендної плати.

Постановою Одеського апеляційного суду від 06.06.2018р. рішення суду першої інстанції було залишено без змін.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду визначив, що суди дійшли обґрунтованого висновку про наявність правових підстав для задоволення позову щодо внесення змін до договору оренди землі в частині розміру орендної плати.

Таким чином Постановою Верховного суду від 08.08.2018р. рішення Господарського суду Одеської області та постанову Одеського апеляційного господарського суду було залишено без змін.

 

Повні тексти електронних копій процесуальних документів у справі є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (reyestr.court.gov.ua).