flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд касаційної інстанції підтвердив рішення Господарського суду Одеської області щодо відновлення права власності держави на земельну ділянку площею більш ніж 2 тис. га

15 серпня 2018, 14:18

Господарським судом Одеської області прийнято рішення у справі №916/3727/15 від 13.09.2017р. за позовом прокуратури в інтересах держави в особі Адміністрації Державної прикордонної служби України та Військової частини до Ізмаїльської міської ради та ТОВ "ДУНАЙБУНКЕР"  за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Кабінету Міністрів України та третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача про визнання недійсним договору оренди та витребування земельної ділянки, яким позовні вимоги задоволено повністю.

Справу розглядала колегія суддів у складі головуючого судді Галини Гуляк і суддів Романа Волкова та Ірини Малярчук.

В ході розгляду матеріалів судової справи господарські суди, задовольняючи позов, зазначили, що спірна земельна ділянка відноситься до земель оборони, які знаходяться в управлінні та користуванні Міністерства оборони України, власником цих земель є держава в особі Кабінету Міністрів України, який розпоряджається ними, тому повноваження по розпорядженню відповідною земельною ділянкою не належали Ізмаїльській міській раді, яка видала оспорюване рішення та уклала спірний договір з перевищенням повноважень, у зв'язку з чим укладений спірний договір підлягає визнанню недійсним.

Таким чином, за результатам розгляду справи визнано недійсним договір оренди земельної ділянки та витребувано відповідну земельну ділянку площею 2,3881 га з незаконного володіння ТОВ “Дунайбункер” на користь держави в особі Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Постановою Великої Палати Верховного суду від 12.06.2018р. залишено без змін рішення Господарського суду Одеської області від 13.09.2017р. та постанову Одеського апеляційного господарського суду від 01.11.2017р.

 

 Повні тексти електронних копій процесуальних документів у справі є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (reyestr.court.gov.ua).