flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд касаційної інстанції погодився із правовою позицією Господарського суду Одеської області у справі про банкрутство щодо обов’язку суду з'ясувати актив і пасив боржника та співставити дані обох величин під час визначення боржника банкрутом

13 серпня 2018, 13:48

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду підтримав постанову Господарського суду Одеської області від 15.11.2017р., яку суд апеляційної інстанції залишив без змін, у справі про банкрутство №916/4932/15 за заявою кредитора ТОВ «Ленінталь» до боржника ПАТ «Одеський олійножировий комбінат» за участю Національного банку України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Справу розглядала суддя Лілія Грабован.

Відповідно до приписів чинного законодавства, частиною 4 статті 205 ГК України встановлено, що у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

Частиною 1 статті 209 ГК України передбачено, що у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини 4 статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним.

Таким чином, визнаючи боржника банкрутом, суд має встановити його неоплатність, тобто недостатність майна для задоволення вимоги кредиторів, у зв’язку з чим з’ясувати його актив і пасив та співставити дані обох величин. Рішення суду не може ґрунтуватись лише на клопотанні комітету кредиторів.

Суд касаційної інстанції визнав обґрунтованими висновки судів попередніх інстанцій про припинення процедури санації боржника та визнання боржника банкрутом з огляду на те, що господарським судам не було надано погодженого заставним кредитором і схваленого комітетом кредиторів плану санації боржника, а кредиторами (комітетом кредиторів) підтримано пропозицію про введення процедури ліквідації боржника, отже не встановлено можливості задоволення вимог кредиторів інакше, ніж через ліквідаційну процедуру.

 

Повні тексти електронних копій процесуальних документів у справі є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (reyestr.court.gov.ua).