flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На користь територіальної громади м.Одеси стягнуто збитки у розмірі майже 3,5 млн. грн

18 вересня 2017, 10:08

        Рішенням ГСОО від 06.09.2017р. у справі №916/1763/17 позовні вимоги Виконавчого комітету Одеської міської ради до ТОВ «РУЗАНА- ПЛЮС» про стягнення збитків у розмірі 3 430 636 грн. задоволено повністю.

        Слід зазначити, що для застосування такої міри відповідальності як стягнення збитків, необхідною є наявність усіх елементів складу цивільного правопорушення, а саме: протиправної поведінки, збитків, причинного зв'язку між протиправною поведінкою боржника, збитками та вини.

        Господарським судом Одеської області, було зазначено, що відповідач, незважаючи на його зобов`язання звернутись до виконавчих органів Одеської міської ради для визначення остаточного розміру пайової участі,

        Відповідних дій не вчинив, що свідчить про його бездіяльність у вчиненні передбачених законодавством обов'язкових дій щодо такого звернення та укладення відповідного договору (додаткової угоди).

        В ході розгляду справи було встановлено, що неправомірна бездіяльність відповідача щодо його обов'язку взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту у належному розмірі, який кореспондується зі зверненням відповідача до позивача із заявою про визначення додаткового розміру пайової участі, є протиправною формою поведінки, внаслідок якої виконавчий комітет Одеської міської ради позбавлений права отримати на розвиток інфраструктури населеного пункту відповідну суму коштів, яка охоплюється визначенням упущеної вигоди. При цьому наслідки у виді упущеної вигоди перебувають у безпосередньому причинному зв'язку із наведеною неправомірною бездіяльністю відповідача.

        Приймаючи рішення, суд застосував правову позицію Верховного суду України у справі №3-1441гс16 від 01.02.2017р., в якій зазначено, що невиконання зобов’язання не звільняє замовника будівництва від обов’язку укласти договір про пайову участь, у тому числі й після прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію. Вказана правова позиція ВСУ є обов’язковою для господарського суду при вирішенні аналогічної страви в силу ст. 111-28 ГПК України.

 

Повні тексти електронних копій процесуальних документів у справі є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (reyestr.court.gov.ua).