flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд розглянув заяву про забезпечення позову у справі до судновласника «Delfi»

04 вересня 2020, 16:30

     Пресслужба Господарського суду Одеської області повідомляє, що в провадженні судді Малярчук Ірини Анатоліївни перебуває справа  № 916/2394/20 за позовом Державного підприємства “Адміністрація морських портів України” до судновласника «Delfi»  про стягнення  2 355 698,91 грн. збитків в наслідок ліквідації аварії.

     31 серпня 2020 року від ДП «АМПУ» надійшла заява про забезпечення позову, в якій позивач просив:

  • накласти арешт на судно «Delfi», з правом його переміщення, віддалення та видалення державним підприємством «АМПУ» в особі Одеської філії або іншим особам за дорученням останнього;
  • заборонити відповідачу вчиняти певні дії, а саме відчужувати, передавати в користування, оренду, лізинг, концесію, управління, заставу, безпланове користування «Delfi»;
  • заборонити іншим особам вчиняти будь-які дії щодо судна «Delfi», пов’язані з його відчуженням та передачею;
  • не застосовувати до ДП «АМПУ» зустрічне забезпечення у зв’язку з відсутністю. Підстав для його застосування.

     Заявником зазначено, що Адміністрація неодноразово зверталася до компанії-судновласника з вимогами щодо відшкодування понесених в ході здійснення заходів щодо забезпечення дотримання законодавства про охорону навколишнього природного середовища витрат.

     Справа щодо знаходження судна на мілині на узбережжі міста Одеси є резонансною та викликає суспільний інтерес. Однак, жодних оплат відповідачем не здійснено, тобто судновласник як особа, чиїм майном як джерелом підвищеної небезпеки завдається шкода природному середовищу та Адміністрації, ухиляється від виконання свого обов'язку щодо компенсації Адміністрації відповідних витрат.

     Ухвалою Господарського суду Одеської області від 01.09.2020р. суд частково задовольнив дану заяву,  наклавши арешт на судно «Delfi» з правом його переміщення, віддалення та видалення державним підприємством «АМПУ» в особі Одеської філії або іншим особам за дорученням останнього.  У задоволенні решти частини вимог заяви про забезпечення позову судом було відмовлено.

 

     Повні тексти електронних копій процесуальних документів у справі є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (http://reyestr.court.gov.ua).