flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правова позиція Великої Палати Верховного Суду

15 січня 2020, 14:15

Правова позиція Великої Палати Верховного Суду: Правовідносини, які виникли між Товариством та посадовою особою щодо відшкодування суми збитків, завданих неповерненням майна є господарськими (навіть якщо були виявлені після звільнення такої особи)

 

Фабула судової справи: ТОВ звернулося до суду із позовом до колишнього генерального директора цього Товариства з вимогою про відшкодування суми збитків, завданих неповерненням майна.

Позовні вимоги були вмотивовані перебуванням у власності Товариства автомобіля, яким користувався відповідач для організації господарської діяльності ТОВ під час перебування на посаді генерального директора цього Товариства. При цьому, у зв`язку зі зміною директора та перевірки відомостей бухгалтерського обліку було встановлено, що вказаний автомобіль обліковується на балансі ТОВ, однак у наявності відсутній. З огляду на наведене, Товариство звернулось з позовом про стягнення з відповідача вартості автомобіля на відшкодування збитків, завданих його неповерненням.

Загальними судами першої та апеляційної інстанцій було розглянуто вказану позовну заяву по суті, з винесенням відповідних судових рішень.

Між тим, з наведеними висновками судів попередніх інстанцій не погодилась Велика Палата Верховного Суду, скасувала судові рішення, а провадження у справі закрила.

Велика Палата Верховного Суду зазначила, що загальні суди першої та апеляційної інстанцій порушили суб`єктну юрисдикцію спору, помилково розглянули справу в порядку цивільного судочинства.

Верховним Судом було зауважено на приписах ч.2 ст.89 ГК України, із системного аналізу яких вбачається, що господарський спір підвідомчий господарському суду, зокрема, за таких умов:

- участь у спорі суб`єкта господарювання;

- наявність між сторонами, по-перше, господарських відносин, врегульованих ЦК України, ГК України, іншими актами господарського і цивільного законодавства, по-друге, спору про право, що виникає з відповідних відносин;

- наявність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення спору господарським судом, відсутність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення такого спору судом іншої юрисдикції, такий спір виник між господарським товариством та його посадовою особою, стосується рішень, дій чи бездіяльності цієї посадової особи на виконання нею своїх повноважень з управління товариством, організацією діяльності товариства.

Таким чином, правовідносини, які виникли між ТОВ та колишнім генеральним директором цього Товариства щодо відшкодування суми збитків, завданих неповерненням автомобіля, стосуються дій або бездіяльності відповідача під час здійснення своїх повноважень як посадової особи. Вказані правовідносини за своєю суттю є господарськими, хоч і виявлені після звільнення відповідача з посади генерального директора цього Товариства.

Викладене свідчить про те, що спір підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

 

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №638/15118/16-ц від 11.12.2019р (посилання http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/86435690)