flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Найкращий критерій якості Кодексу України з процедур банкрутства є практика», - в Херсоні обговорили новели законодавства про банкрутство

27 травня 2019, 16:45

24 травня 2019 року в місті Херсоні відбувся Всеукраїнський круглий стіл на тему: «Реформа законодавства про банкрутство: формування належної судової практики» за участю різних правозастосовних органів державної влади: представників суддівського корпусу, арбітражних керуючих, науковців, представників адвокатури, органів юстиції, прокуратури тощо.

Делегатами на заході від Господарського суду Одеської області виступили голова суду Володимир Петров, заступник голови суду Олександр Демешин та судді Лілія Грабован, Володимир Найфлейш та Юлія Мостепаненко.

Голова Господарського суду Одеської області Володимир Петров взяв участь в урочистому відкритті Круглого столу. У своїй вітальній промові голова суду відзначив: «Кодекс України з процедур банкрутства – це перший кодифікований акт законодавства сфери банкрутства, який містить безліч важливих новел, у зв’язку з цим постала необхідність публічного обговорення питань банкрутства представниками всіх верств юридичної спільноти». Також Володимир Петров наголосив: «Найкращим критерієм якості Закону є практика його застосування».

Суддя Господарського суду Одеської області Лілія Грабован виступила з доповіддю, присвяченою актуальній темі щодо захисту прав кредиторів у Кодексі України з процедур банкрутства. Суддя Лілія Грабован зауважила: «У Кодексі знайшли розвиток правові засоби, що сприяють меті задоволення вимог кредиторів, зокрема: визначення статусу кредиторів; мораторій на задоволення вимог кредиторів; забезпечення вимог кредиторів; інститут визначення недійсними угод боржника; застосування субсидіарної відповідальності до керівника, засновника боржника; оскарження дій арбітражного керуючого,його заміна тощо. Однак, вони будуть обумовлюватись їх належною реалізацією та формуванням відповідної судової практики».

Під час роботи круглого столу було обговорено такі питання:

-         правовий статус кредиторів за положеннями Кодексу України з процедур банкрутства;

-         особливості застосування інституту мирової угоди в межах провадження у справі про банкрутство;

-         практика покладання субсидіарної відповідальності учасників (засновників) та інших осіб за доведення боржника до банкрутства;

-         визнання недійсними угод боржника як механізм залучення (повернення) активів боржника до ліквідаційної маси;

-         доказування вини третіх осіб в доведенні до банкрутства;

-         виконання судових рішень про визнання недійсними угод та субсидіарного боргу.

Наприкінці заходу учасники розширеної дискусії підвели підсумки роботи Круглого столу щодо застосування законодавства про банкрутство. Слід зазначити, що результати зустрічі стануть фундаментальними для подальшого обговорення новел Кодексу про процедуру банкрутства.

Коментар голови суду Володимира Петрова щодо проведення Круглого столу щодо застосування законодавства про банкрутство можна за посиланням:  ВІДЕО НА YOUTUBE