flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості застосування статті 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод

23 квітня 2019, 10:01

На минулому тижні Одеським регіональним відділенням Національної школи суддів України було проведено семінари для суддів місцевих судів (19 квітня 2019 року) та для помічників суддів місцевих та апеляційних судів (12 квітня 2019 року) на тему: «Особливості застосування ст. 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, її значення».

Від Господарського суду Одеської області участь у заходах взяли судді Лілія Грабован, Ірина Малярчук, Юлія Мостепаненко та помічники суддів Віра Клочко, Яна Маврова.

Проведення даних семінарів є неабияк актуальним, адже розуміння позицій Європейського суду з прав людини (зокрема таких особливих категорій справ як: повага до приватного та сімейного життя, до житла та до таємниці кореспонденції), а також відповідно застосування приписів Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод під час відправлення судочинства є дуже важливим чинником.

Викладачами семінарів виступили досвідчені експерти - заступник голови Одеського окружного адміністративного суду, кандидат  юридичних наук Елла Катаєва, судді цього ж суду Оксана Бойко та Людмила Юхтенко.

Заходи були насичені практичними завданнями, дискусіями та тестовими опитуваннями. Так, впродовж семінарів учасники:

  •    визначили сферу дії ст. 8 Конвенції та алгоритм відновлення порушеного права охоронюваного ст. 8 Конвенції;
  •    розмежували поняття приватного життя від сімейного;
  •    детально зупинилися на проблемних питаннях захисту персональних даних;
  •    проаналізували рішення ЄСПЛ у справах, пов’язаних із навколишнім середовищем тощо.