flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Час змін та новацій: міжнародні експерти та правники Одещини обговорили перспективи впровадження медіації

08 квітня 2019, 12:50

Одним з найбільш перспективних напрямків розвитку системи альтернативних методів вирішення спорів є медіація. Потреба запровадження даного інституту у національній системі права ґрунтується на позитивних результатах практики застосування інституту примирення в багатьох каїнах світу.

Минулого тижня на базі Південно-західного апеляційного господарського суду було проведено робочу зустріч міжнародних експертів із суддями господарських судів Одещини з метою обговорення у професійному колі викликів, перешкод та
можливостей запровадження процедури медіації в Україні.

На заході були присутні іноземні експерти у сфері медіації: Президент Європейського Центру Вирішення Спорів, медіатор, арбітр, представник у багатьох міжнародних організаціях та структурах ЄС Пан Алеш Залар та медіатор із 20-річним досвідом, викладач у вищих юридичних учбових закладах США, член різних спільнот, залучених до реалізації програм із альтернативного вирішення спорів Пан Френк Лейні.

Від Господарського суду Одеської області участь у дискусії взяли голова суду Володимир Петров та судді Дмитро Бездоля, Юлія Бездоля, Лілія Грабован, Катерина Погребна та Юрій Шаратов.

Варто зазначити, що нині в Україні попри брак спеціального законодавства є певний досвід застосування процедури медіації. Так, наприклад, рік тому в Одесі був запроваджений  та успішно реалізований Проект Української академії медіації «Підвищення поінформованості суддів та адвокатів щодо медіації та обізнаності громадян про медіацію для покращення доступу до правосуддя та підвищення ефективності судової влади» за підтримки програми «Нове правосуддя» USAID. Саме у приміщенні Господарського суду Одеської області/ Південно-західного апеляційного господарського суду було відкрито один з кабінетів медіації. Слід зауважити, що за час роботи кабінету медіації дана послуга користувалась високим попитом серед громадян та правників, що свідчить про її ефективність.

 

(Фото - Південно-західний апеляційний господарський суд)