flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правова позиція Великої Палати Верховного Суду: «Спір про відміну державної реєстрації ОСББ має вирішуватись за правилами ГПК України незалежно від суб’єктного складу за місцезнаходженням юридичної особи»

01 квітня 2019, 11:38

Громадянин, який є власником квартири у багатоквартирному будинку звернувся до суду з адміністративним позовом до Управління держреєстрації з вимогами про визнання протиправною та скасування держреєстрації новоствореного ОСББ, посилаючись на невідповідність дій реєстратора вимогам закону.

Рішенням місцевого суду адміністративний позов було розглянуто по суті вимог та задоволено частково.

Постановою суду апеляційної інстанції рішення було скасовано, провадження закрито на підставі п.1 ч.1 ст.238 КАС України, виходячи з того, що цей спір не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства, оскільки між сторонами виник спір про право цивільне, який має вирішуватися за правилами ЦПК України.

Між тим, Великою Палатою Верховного Суду було зауважено, що суд апеляційної інстанції, закриваючи провадження у справі, помилково зазначив, що спір підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Спір про відміну державної реєстрації юридичної особи є спором про наявність або відсутність цивільної правоздатності та господарської компетенції (можливості мати господарські права та обов'язки). Цей спір не є спором у сфері публічно-правових відносин, навіть якщо виник у зв'язку з протиправним внесенням до ЄДР суб'єктом владних повноважень запису про проведення державної реєстрації юридичної особи; не є спором, що виникає із цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин; не є спором, що виникає у зв'язку зі здійсненням господарської діяльності, а є спором про абстрактну можливість брати участь у конкретних правовідносинах.

При цьому процесуальне законодавство не визначає юрисдикційну належність такого спору.

Однак, у постанові від 20.09.2018р. у справі №813/6286/15 Великою Палатою Верховного Суду, заповнюючи вказану прогалину закону, зазначено, що подібні спори є найбільш наближені до спорів, пов'язаних з діяльністю або припиненням діяльності юридичної особи (п.3 ч.1 ст.20 ГПК України), а отже мають розглядатися за правилами господарського судочинства, за місцезнаходженням юридичної особи (ч.6 ст.30 ГПК України).

 

 

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №462/2646/17 від 06.02.2019р. (посилання http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80224650)