flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виконання судових рішень - невід’ємний елемент права на судовий захист

26 лютого 2019, 17:14

Виконання рішення суду є завершальною стадією вирішення справи, невід’ємним елементом права на судовий захист, що передбачено статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, чим і забезпечується поновлення прав особи.

Проблема невиконання рішень українських судів і досі залишається актуальним питанням, що потребує вирішення, адже більша частина звернень до ЄСПЛ стосується саме зазначеного питання.

22 лютого 2019 року у Верховному Суді за сприяння Проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень ЄСПЛ» відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню проблемних питань виконання рішень національних судів та шляхів їх вирішення.

Суддя Господарського суду Одеської області Юлія Бездоля брала участь у заході та виступала із доповіддю «Виконання рішень зобов'язального характеру (перспективи альтернативного формування резолютивної частини судових рішень щодо його виконання у матеріальній або грошовій формі).

У своїй доповіді Юлія Бездоля окреслила найбільш поширені категорії спорів для господарського процесу, у яких ухвалюються рішення зобов’язального (немайнового) характеру, розповіла як саме у більшості випадків виглядає виконання рішень господарського суду немайнового характеру, розкрила питання стосовно розміру штрафів за невиконання рішення без поважних причин, виконавчого збору, винагороди виконавця, визначила перепони у виконанні рішень, навела приклади із судової практики та запропонувала власні шляхи вирішення щодо зазначеної проблематики.