flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правова позиція Великої Палати Верховного Суду: про поширення загальної позовної давності на віндикаційні позови держави та територіальних громад

06 лютого 2019, 18:06

Позовні вимоги органу прокуратури в інтересах держави в особі органу місцевого самоврядування були вмотивовані необхідністю витребування від відповідачів (громадян) спірних земельних ділянок як таких, що набуті останніми з порушенням вимог земельного законодавства й інтересів територіальної громади.

Судом першої інстанції було відмовлено у задоволенні позовних вимог, внаслідок порушення прокурором строку на звернення до суду за захистом права (позовної давності).

З наведеними висновками не погодилась колегія суддів апеляційної інстанції, скасовуючи рішення та задовольняючи позовні вимоги по суті спору, колегія суддів апеляційної інстанції зазначила, що позовна давність не може поширюватися на вимоги власника про витребування майна з чужого незаконного володіння (ст.387 ЦК України) внаслідок наявності триваючого правопорушення. Судом апеляційної інстанції також було зауважено, що власник може пред'явити віндикаційний позов на захист свого права власності у будь-який час незалежно від того, коли почалося порушення його прав, за умови існування на час його подання порушення прав власника.

Між тим, Велика Палата Верховного Суду скасовуючи судове рішення апеляційної інстанції та залишаючи в силі рішення місцевого суду, встановила, що на віндикаційні позови держави та територіальних громад поширюється загальна позовна давність. Так, місцевим судом було вірно встановлено, що прокурор пред'явив позов після спливу позовної давності, про застосування якої просили відповідачі, таким чином висновок суду першої інстанції про відмову у задоволенні позову є обґрунтованим.

При цьому, Велика Палата Верховного Суду вирішила відступити від висновків щодо не застосовування позовної давності до позовних вимог про витребування майна викладених у постановах:

-Верховного Суду України від 05.10.2016р. у справі №916/2129/15;

-Верховного Суду від 29.03.2018р. у справі №904/10673/16.

 

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №362/44/17 від 17.10.2018р. (посилання http://reyestr.court.gov.ua/Review/79472747)