flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд заборонив користування приміщеннями «Підземного торгівельного центру» у м. Одеса, площа Грецька, 1-А

28 січня 2019, 17:19

Прес-служба суду повідомляє, що в провадженні судді Малярчук Ірини Анатоліївни знаходиться справа №916/1094/16 за позовом Одеської міської ради до відповідачів Юридичного департаменту Одеської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю «Басарі», Дочірнього підприємства «Компроміс», за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача про визнання незаконними та скасування свідоцтв про право власності на нерухоме майно, визнання недійсним договору купівлі-продажу, скасування запису, зобов’язання звільнити самовільно зайняту земельну ділянку.

       Ухвалою Господарського суду Одеської області від 03.07.2018р. провадження  у справі було зупинено до розгляду касаційної скарги. Постановою Верховного Суду від 19.11.2018р. касаційну скаргу залишено без задоволення, ухвалу Господарського суду Одеської області від 12.04.2017р.  та постанову Одеського апеляційного господарського суду від 20.06.2018р.  залишено без змін. Ухвалою суду від 14.12.2018р. поновлено провадження по справі.

      18.01.2019р. Господарським судом Одеської області  розглянуто заяву Одеської міської ради про забезпечення позову, в якій Одеська міська рада просила суд заборонити ТОВ «Басарі», ДП «Компроміс» та будь-яким іншим особам користування вбудованими приміщеннями громадського призначення для торгівлі, розташованими за адресою: м. Одеса, площа Грецька, 1-А («Підземний торгівельний центр»).

Так, дослідивши позицію Одеської міської ради, обґрунтовану з посиланням на чинні судові рішення у справах №815/2965/14, №916/457/15-г, №522/11281/15-ц, якими встановлено обставини самочинного будівництва спірного об’єкту – підземного паркінгу («Підземного торгівельного центру») на площі Грецькій,1-А у м. Одесі та самовільного зайняття земельної ділянки, листа Управління державно-архітектурного будівельного контролю про відсутність реєстрації дозволів на проведення будівництва об’єкту та супроводжуючих будівництво документів в період з 2015-2019рр., доказів щодо розміщення в даному об’єкті магазинів, дитячих магазинів та дитячого майданчику, виникла  необхідність в ефективному захисті прав позивача, як представника територіальної громади міста, яка є власником земельної ділянки, що знаходиться під спірним об’єктом будівництва, стосовно якої Одеська міська рада заявила позовні вимоги по звільненню самовільно зайнятої земельної ділянки, імовірного існування загрози життю та здоров’ю громадян територіальної громади в експлуатації торгівельного центру, за відсутності, доказів проведення його будівництва з дотриманням будівельних норм та правил, виникнення у 2012 році аварійної ситуації в процесі будівництва, а саме, обвалу ґрунтів котловану паркінгу, що будувався, розміщення на даний час в даному об’єкті магазинів, дитячих магазинів та навіть дитячого розважального майданчику, тому суд постановив ухвалу 18.01.2019р., якою вжив заходи до забезпечення позову та заборонив ТОВ «Басарі», ДП «Компроміс» та будь-яким іншим особам користування вбудованими приміщеннями громадського призначення для торгівлі, розташованими за адресою: м. Одеса, площа Грецька, 1-А, загальною площею 3236,05кв.м., та загальною площею 2739,5кв.м. («Підземний торгівельний центр»).

Наразі до суду надійшла апеляційна скарга на ухвалу від 18.01.2019р. про вжиття заходів забезпечення позову та матеріали справи направлені  до Південно-західного апеляційного господарського суду для розгляду.

 

Повні тексти ухвал суду можна знайти на веб-сайті Єдиного державного реєстру судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.