flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведення інвентаризації земель, за результатом якої було змінено кадастровий номер земельної ділянки і уточнено її площу - не є зміною об'єкта оренди в контексті ч.6 ст.33 Закону України "Про оренду землі"- правова позиція ВС у складі Касаційного ГС

11 січня 2019, 16:21

Фабула судової справи: ФОП звернувся до господарського суду з позовом до відповідачів про визнання поновленим договору оренди землі (в редакції додаткової угоди) в порядку приписів ч.6 ст.33 Закону України "Про оренду землі".

Рішенням господарського суду було задоволено позовні вимоги з підстав належного виконання позивачем своїх зобов'язань землекористувача за спірним правочином.

Постановою апеляційного господарського суду рішення суду скасовано, у позові відмовлено. Судом апеляційної інстанції було встановлено, що додаткова угода до договору оренди землі, зокрема:

-стосується іншого об'єкта оренди (земельної ділянки з іншим кадастровим номером і площею), ніж той щодо якого укладений основний договір;

-містить інші істотні умови ніж ті, що були передбачені у основному договорі, що суперечить нормам чинного законодавства.

Під час касаційного перегляду наведеної постанови, Верховний Суд зазначив про помилковість посилань суду апеляційної інстанції в частині того, що додаткова угода стосується іншого об'єкта оренди. Так, судом апеляційної інстанції було залишено поза увагою проведену інвентаризацію земель, за результатом якої було змінено кадастровий номер орендованої позивачем земельної ділянки і уточнено її площу, відповідна перереєстрація не є зміною об'єкта оренди, а лише свідчить про наявність недоліків в обліку земель.

Разом з тим, суд касаційної інстанції погодився з висновком суду апеляційної інстанції про відмову у задоволенні позовних вимог, адже приписами норм чинного законодавства (ч.6 ст.33 Закону України "Про оренду землі") не передбачено поновлення договору оренди землі шляхом визнання укладеною додаткової угоди до нього, яка крім поновлення договору на той самий строк містить інші умови, ніж ті, що передбачені договором.

Так, за приписами ст.15 Закону України "Про оренду землі" серед істотних умов договору оренди землі визначено: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування і розмір земельної ділянки), строк дії договору, орендна плата. З огляду на наведене, судом апеляційної інстанції слушно було зауважено на невідповідності ставок орендної плати за положеннями спірного договору оренди (2% нормативної грошової оцінки земельної ділянки) та додаткової угоди (8% нормативної грошової оцінки земельної ділянки).

Постанова Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду у справі №922/1418/17 від 06.12.2018р. (посилання http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78715810)