flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спір про скасування рішення щодо визнання знака добре відомим безпосередньо стосується охорони права інтелектуальної власності останнього та стосується спору про право цивільне, постанова Великої Палати Верховного Суду

22 листопада 2018, 10:45

Фабула судової справи: ухвалою місцевого господарського суду припинено провадження у справі оскільки спір не підлягає вирішенню в господарських судах України. Так, ухвала суду мотивована тим, що вимога позивачів про визнання незаконним та скасування рішення апеляційної палати Державної служби інтелектуальної власності України про визнання знака добре відомим носить публічно-правовий характер, а тому має бути розглянута в порядку адміністративного судочинства, оскільки викладені в позовній заяві обставини справи, а також безпосередньо сформульована вимога позивачів до Державної служби інтелектуальної власності України свідчить про підпорядкованість цього спору адміністративним судам.

Постановою апеляційного суду ухвалу місцевого суду скасовано та зазначено про належність даного спору до юрисдикції господарського суду. Постанова суду апеляційної інстанції мотивована тим, що спір у справі фактично стосується права інтелектуальної власності співвідповідача на спірний знак та визнання його добре відомим в Україні, тобто існує спір про право цивільне, що унеможливлює розгляд справи в порядку адміністративного судочинства.

Погоджуючись з висновком апеляційного суду, Велика Палата Верховного Суду відзначила, що чинним законодавством, на час виникнення спірних правовідносин законодавством (Законом України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», Паризькою Конвенцією про охорону промислової власності від 20.03.1883р., яка є чинною в Україні з 25.12.1991р., Наказом Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Порядку визнання знаку добре відомим в Україні Апеляційною палатою Державного департаменту інтелектуальної власності» №228 від 15.04.2005р.), наслідками визнання торгового знака добре відомим в Україні є можливість забороняти його використання на товарах та послугах, що є неоднорідними з тими, для яких його визнано добре відомим, а також те, що власник добре відомого знака вправі вимагати заборони використання позначення, складова частина якого відтворює добре відомий знак.

Зважаючи на викладене, Велика Палата Верховного Суду зазначила, що спір про скасування рішення про визнання знака, який належить співвідповідачу, добре відомим, безпосередньо стосується охорони права інтелектуальної власності останнього.

Вказані обставини свідчать про те, що між позивачем та співвідповідачем виник спір, пов'язаний із захистом прав інтелектуальної власності, а тому з огляду на склад учасників цього спору та предмет позову його вирішення віднесено до юрисдикції господарського суду.

 

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №910/18195/17 (провадження №12-159гс18) від 16.10.2018р. (посилання http://reyestr.court.gov.ua/Review/77607603)