flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До юрисдикції господарських судів належать розгляд спорів щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання основного зобов’язання, незалежно від суб’єктного складу, - правова позиція Великої Палати Верховного Суду

16 листопада 2018, 11:16

Фабула судової справи: банк звернувся до господарського суду з позовом про стягнення з фізичної особи заборгованості за прострочення сплати відсотків за кредитним договором. Позовні вимоги мотивовано невиконанням відповідачем зобов'язань за договором поруки, укладеного для забезпечення виконання зобов'язань позичальника за кредитним договором. Ухвалою місцевого господарського суду, залишеною без змін постановою апеляційного суду, відмовлено у відкритті провадження на підставі п.1 ч.1 ст.175 ГПК України, оскільки заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Великою Палатою Верховного Суду скасовані судові рішення попередніх інстанцій та зазначено про належність такого спору до юрисдикції господарського суду.

Так, було зазначено, що суди попередніх інстанцій залишили поза увагою те, що за статтею 45 ГПК України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені в статті 4 ГПК України, тобто, і фізичні особи, які не є підприємцями, а випадки, коли спори, стороною яких є фізична особа, що не є підприємцем, чітко визначені положеннями статті 20 ГПК України (як приклад, пункти 5, 10, 14 статті 20 ГПК України).

Виходячи з аналізу змісту та підстав поданого позову, позивач як кредитор подало до господарського суду позов до фізичної особи, як поручителя за договором поруки, що укладений на забезпечення зобов'язання за кредитним договором, сторонами якого є юридичні особи. Тобто, між позивачем та відповідачем наявний спір щодо правочину, укладеного для виконання зобов'язання за кредитним договором, сторонами якого є юридичні особи, що відповідає ознакам спору, який підлягає розгляду в порядку господарського судочинства згідно з наведеними вище приписами ГПК України.

Отже, з дати набрання чинності нової редакції Господарського процесуального кодексу України, тобто з 15.12.2017р., до юрисдикції господарських судів належать спори щодо розгляду правочинів, укладених для забезпечення виконання основного зобов'язання, якщо сторонами цього основного зобов'язання є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці. У цьому випадку суб'єктний склад сторін правочинів, укладених для забезпечення виконання основного зобов'язання, не має значення для визначення юрисдикції господарського суду щодо розгляду відповідної справи.

 

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №910/1733/18 (провадження №12-170гс18) від 02.10.2018р. (посилання http://reyestr.court.gov.ua/Review/77312765)