flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо заміни сторони у виконавчому провадженні з фізичної особи-підприємця на фізичну особу - правова позиція Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду

15 листопада 2018, 17:24

Фабула судової справи: задовольняючи заяву Приватного виконавця про заміну сторони у виконавчому провадженні та замінюючи ФОП на його правонаступника (фізичну особу), господарськими судами було вірно встановлено, зокрема:

- звернення із заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні належного суб'єкта звернення (приватного виконавця, на виконанні у якого перебуває наказ господарського суду);

- проведення державним реєстратором реєстрації припинення підприємницької діяльності боржника (ФОП);

- застосування приписів ст. 52 ЦК України, згідно із якими ФОП відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення;

- відсутність підстав для припинення зобов'язання боржника (ФОП) з виконання наказу господарського суду внаслідок втрати ним статусу суб’єкта підприємницької діяльності.

Погоджуючись з наведеними висновками судів попередніх інстанцій, Верховним Судом було зазначено, що фізична особа, яка в установленому законом порядку набула статусу фізичної особи - підприємця, не втрачає і не змінює свого статусу фізичної особи, якого вона набула з моменту народження, а лише набуває до нього нової ознаки- підприємця. При цьому правовий статус "фізична особа - підприємець" сам по собі не впливає на будь-які правомочності особи, зумовлені її цивільною право- і дієздатністю як фізичної особи, та жодним чином не обмежує їх.

Аналогічна правова позиція викладене в постанові Великої Палати Верховного Суду від 06.06.2018р. у справі №910/16713/15.

 

Постанова Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у справі №9/679/07-НР від 10.10.2018р. (посилання http://reyestr.court.gov.ua/Review/77074328)