flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спори, що виникають між органами ОСББ щодо правомірності установчих документів юридичної особи, які виникають у процесі управління господарською (некомерційною) діяльністю - підвідомчі господарським судам, - позиція Великої Палати Верховного Суду

30 жовтня 2018, 09:12

Фабула судової справи: ОСББ-1 звернулось до Господарського суду з позовом до ОСББ-2, про визнання недійсними рішення установчих зборів ОСББ-2 та скасування державної реєстрації ОСББ-2. Обґрунтовуючи позовні вимоги, Позивач зазначав зокрема про створення ОСББ-2 всупереч приписів ч.3 ст.4 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», якими імперативно встановлено, що в одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне об'єднання.

Рішенням Господарського суду, залишеним без змін постановою суду апеляційної інстанції позовні вимоги було задоволено у повному обсязі.

Так, Господарськими судами було встановлено, що на момент створення ОСББ-2 вже було створено ОСББ-1, і останньому, згідно із рішенням Одеської міськради та за актом приймання-передачі було передано весь багатоквартирний житловий будинок. З огляду на встановлене, Суди дійшли висновку про недійсність рішення установчих зборів щодо створення ОСББ-2 з подальшим скасуванням реєстраційних записів. Апеляційний суд погодився з висновками суду першої інстанції та, крім того, зазначив, що спір у цій справі підвідомчий господарському суду.

Велика Палата Верховного Суду погодилась з висновками Господарських судів попередніх інстанцій, звернула увагу, що рішення про створення ОССБ-2 прийнято всупереч вимог Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», а також положень Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Велика Палата Верховного Суду зазначила, що Господарськими судами було розглянуто спір із додержанням правил предметної та суб'єктної юрисдикції.

 

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №916/782/17 (провадження №12-116гс18) від 18.09.2018р. (посилання http://reyestr.court.gov.ua/Review/76945451)