flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Господарського суду Одеської області взяли участь у розширеній нараді щодо обговорення проблемних питань у сфері банкрутства, що відбулась у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду

23 жовтня 2018, 10:34

19 жовтня 2018 року у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду відбулась розширена нарада за участю керівництва Верховного Суду, суддів КГС ВС, апеляційних та місцевих господарських судів, на якій обговорили проблемні питання, що виникають при розгляді справ про банкрутство.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зауважила: «Дата сьогоднішньої наради є дуже символічною, адже 18 жовтня 2018 року був прийнятий Кодекс України з процедур банкрутства. Новий закон має допомогти досягнути кращого балансу інтересів між суб’єктами цих правових відносин, а Верховний Суд, у свою чергу, має забезпечити єдність судової практики». Також Валентина Данішевська зазначила, що проведення таких нарад є дуже корисним для суддів усіх інстанцій, адже під час них можна обговорити проблемні моменти, які виникають на практиці.

Судді Господарського суду Одеської області Лілія Грабован та Володимир Найфлейш взяли участь у зазначеному заході. Суддя Лілія Грабован виступила у якості спікера з доповіддю на тему «Проблеми застосування норм процесуального права у справах про банкрутство». Лілія Грабован звернула увагу на особливості застосування процесуальних норм у справах про банкрутство, визначила проблемні питання, які у зв’язку з цим виникають та запропонувала шляхи їх вирішення.

У своїй доповіді суддя зазначила: «Законодавство про неспроможність вимагає доповнення процесуальними нормами. Визначення у Кодексі мети та принципів правового регулювання неспроможності, які окреслені і науковцями (принцип всебічності; пріоритету Закону про банкрутства над іншими нормативними актами; збереження господарюючого суб’єкта при можливості відновити платоспроможність; ліквідація майна банкрута при неможливості збереження підприємства з метою організованого погашення вимог кредиторів; державного регулювання відносин неспроможності) і формулюються у постановах Верховного Суду (принцип безсумнівної повноти дій ліквідатора ліквідаційній процедурі; принцип судового нагляду; принцип пріоритету Закону) компенсує ці прогалини та дозволить судам ефективно використовувати процесуальні норми при розгляді справ про банкрутство та захищати права сторін».

Впродовж наради учасниками заходу було обговорено широке коло питань, зокрема: застосування ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» у контексті положень ГПК України; особливості процесуального регулювання розгляду справ про банкрутство; окремі питання розгляду спорів, пов’язаних із справами про банкрутство; ліквідаційна процедура.