flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбиток печатки суб'єкта господарювання на первинному документі, зокрема, видатковій накладній, не є обов'язковим реквізитом і не може бути доказом поставки товару – правова позиція Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

17 жовтня 2018, 17:14

Фабула судової справи: між Позивачем (постачальник) та Відповідачем (покупець) було укладено договір купівлі-продажу, за умовами якого постачальник зобов'язався передати у власність покупця належний йому товар, а саме: металопластикові конструкції, в кількості 307 м2., на загальну суму 427 008 грн. Проте, як зазначає Позивач, оплату не було здійснено, тому він просить суд стягнути з Відповідача вказану суму боргу. Внаслідок цього і виник спір між сторонами, приватне підприємство звернулось до господарського суду з позовом до обслуговуючого кооперативу про стягнення боргу у сумі 427 008 грн. Рішенням місцевого господарського суду, залишеним без змін постановою суду апеляційної інстанції, у позові відмовлено.

Погоджуючись з висновками суддів попередніх інстанцій, колегією суддів Касаційного господарського Суду у складі Верховного Суду було зазначено наступне.

Обов’язкові реквізити, які повинен містити первинний обліковий документ, зокрема, видаткова накладна, як доказ поставки товару, передбачено в ч. 2 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», а саме: первинні та зведені облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати такі обов'язкові реквізити: назву документа (форми); дату складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Посилання Позивача на наявність відтиску печатки підприємства Відповідача на видатковій накладній судами до уваги не взято, з огляду на те, що такий реквізит як відбиток печатки суб'єкта господарювання на первинному документі не є обов'язковим реквізитом.

Порушення правил оформлення первинних документів не спричиняє їх недійсність, але безпосередньо впливає на можливість доведення стороною обставин, на підтвердження яких вона подала відповідні документи.

Також судами було вірно враховано, що акт звірки є документом, за яким звіряють бухгалтерський облік операцій, наявність яких підтверджена належним чином, при цьому він не є за своєю правовою природою первинним документом та сам по собі не породжує будь-яких прав та обов'язків сторін.

 

 

Постанова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у справі №916/43/18 від 27.08.2018р. (посилання: http://reyestr.court.gov.ua/Review/76208837)