flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Юрисдикція розгляду спорів ініційованих управлінням пенсійного фонду про відшкодування надмірно виплаченої пенсії, - позиція ВП ВС

28 вересня 2018, 11:39

Фабула судової справи: управління Пенсійного фонду звернулось до місцевого суду з позовом до державного підприємства про стягнення суми надміру виплаченої пенсії. Підставою для звернення слугувало те, що позивачем було прийнято рішення про утримання сум пенсії, надміру виплачених пенсіонеру внаслідок подання страхувальником, тобто відповідачем, недостовірних відомостей про заробіток. Ухвалою місцевого суду, залишеною без змін постановою апеляційного суду, відмовлено у відкритті провадження, оскільки спір виник між двома юридичними особами, а тому підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

Погоджуючись з висновками суддів попередніх інстанцій Великою Палатою Верховного Суду було зазначено таке.

Механізм утримання надміру виплачених сум пенсій встановлено ст.50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», частина перша якої передбачає, що суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

З огляду на вимоги Порядку відшкодування коштів, надміру виплачених за призначеними пенсіями та списання сум переплат пенсій, та грошової допомоги, що є безнадійними до стягнення (затверджений постановою правління Пенсійного фонду України №6-4 від 21.03.2003р.) та враховуючи положення Цивільного кодексу України, якими врегульовано питання повернення безпідставно отриманого майна, відшкодування завданих Пенсійному фонду збитків, завданих відповідачем внаслідок незаконного отримання грошових коштів, спір з урахуванням його суб'єктного складу повинен розглядатися в порядку господарського судочинства.

Оскільки спір виник між двома юридичними особами, а тому відповідно до приписів Господарського процесуального кодексу України позов підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

 

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №522/5580/16-ц (провадження №14-293цс18) від 22.08.2018р. (посилання http://reyestr.court.gov.ua/Review/76649422)