flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсудність розгляду спору щодо зобов’язання відділення Фонду державного майна України надати акт підсумкової перевірки об’єкта незавершеного будівництва, - позиція ВП ВС

14 вересня 2018, 11:53

Як установлено матеріалами справи, позивач звернувся до адміністративного суду з позовом до відділення Фонду Державного майна України (власника державного майна), оскільки вважає протиправною бездіяльність відповідача стосовно не укладання акту підсумкової перевірки з виконання позивачем умов договору купівлі-продажу об'єкта незавершеного будівництва.

Відносячи цей спір до юрисдикції господарських судів Велика Палата Верховного Суду було зазначила, що норми Закону України «Про Фонд державного майна України» №4107-VI від 09.12.2011р. свідчать про те, що Фонд державного майна України має не тільки владні управлінські функції, а й такі, що не містять владної складової, та спрямовані на організаційні та майнові відносини.

У цій справі відносини між учасниками справи виникли на підставі укладеного договору купівлі-продажу державного майна, де відповідач, як власник цього майна здійснював продаж об'єкта незавершеного будівництва, і дії щодо складення акта підсумкової перевірки є завершальною стадією переходу права власності на об'єкт договору від одного суб'єкта до іншого, а тому спір у цій справі не є публічно-правовим та не належить до юрисдикції адміністративних судів.

Таким чином, з урахуванням суб'єктного складу сторін та характеру спірних правовідносин ця справа підлягає розгляду в порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України.

 

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №815/5439/17 (провадження №11-651апп18) від 29.08.2018р. (посилання http://reyestr.court.gov.ua/Review/76166705)