flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Втрата статусу суб’єкта підприємницької діяльності після порушення провадження у справі не зумовлює наслідків у вигляді зміни підвідомчості такої справи - правова позиція Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду.

29 серпня 2018, 17:19

Велика Палата Верховного Суду погодилась з висновком, викладеним раніше у постанові Верховного Суду України від 09.08.2017р. у справі №915/1056/16.

Колегією суддів Верховного Суду зазначено, якщо стороною господарського спору є громадянин, який мав статус суб'єкта підприємницької діяльності, але на дату прийняття судового рішення втратив цей статус, то зміна статусу такої особи, що відбулася після порушення провадження у справі, не зумовлює наслідків у вигляді зміни підвідомчості такої справи і відповідно - припинення провадження у ній, оскільки на час порушення господарським судом такого провадження її розгляд належав до юрисдикції цього суду.

Судом касаційної інстанції взято за основу приписи ст.52 ЦК України, за якими навіть у разі втрати ФОП статусу суб’єкта підприємницької діяльності, така фізична особа відповідає за зобов’язаннями, пов’язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення.

Адже, за змістом положень ст.ст. 51, 52, 598-609 ЦК України, ст.ст. 202-208 ГК України, ч.8 ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», у випадку припинення підприємницької діяльності ФОП, її зобов'язання (господарські зобов'язання) за укладеними договорами не припиняються, а залишаються за зобов'язаною особою, оскільки вона як фізична особа не перестає існувати та відповідає за своїми зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном.

Верховним Судом було встановлено, що господарське зобов'язання ФОП (відповідача у справі) за спірним правочином не припинилося з установлених законодавством підстав та на час вирішення питання про порушення провадження у справі, відповідач був належним чином зареєстрований в Реєстрі як ФОП. При цьому, відповідно до витягу із Реєстру, державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності відповідача було здійснено після порушення провадження у справі.

З огляду на викладене, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що втрата статусу суб’єкта підприємницької діяльності після порушення провадження у справі не зумовлює наслідків у вигляді зміни підвідомчості такої справи і відповідно - припинення провадження у ній, оскільки на час порушення господарським судом такого провадження її розгляд належав до юрисдикції цього суду.

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №916/559/17 від 03.07.2018р. (посилання: http://reyestr.court.gov.ua/Review/75241905)