flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Неналежно засвідчені копії письмових доказів є недопустимими доказами у справі - правова позиція Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду

07 серпня 2018, 12:53

Господарськими судами першої та апеляційної інстанцій розглянуто по суті позов Прокурора до Відповідачів про визнання недійсним Договору про спільну діяльність та зобов'язання ТОВ звільнити земельну ділянку державної форми власності, з винесенням відповідних судових рішень про задоволення вказаних позовних вимог.

Однак, Верховний Суд у складі Касаційного господарського суду зазначив про наявність підстав для скасування вказаних судових актів та направив справу на новий розгляд до Господарського суду, з огляду на вирішення Судами спору за належними, проте недопустимими доказами у справі.

Колегією суддів касаційної інстанції зазначено, що Судами не надано належної правової оцінки доводам одного з Відповідачів, які було викладено останнім в запереченнях проти позову та приєднані Господарським судом до матеріалів справи. Мова йде про надання Прокурором до матеріалів справи копій документіі, які належним чином не були засвідчені.

Верховним Судом наголошено, що письмовими доказами є документи і матеріали, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору; письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії (ч.ч.1,2 ст.36 ГПК України, в редакції до 15.12.2017р.).

Порядок засвідчення копій документів визначений п.5.27 Національного стандарту України, затвердженого Державним комітетом з питань технічного регулювання та споживчої політики №55 від 07.04.2003 "ДСТУ 4163-2003", відповідно до якого відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

З огляду на викладені обставини, Верховним Судом у складі колегії суддів Касаційного господарського суду встановлено, що судові рішення попередніх судових інстанцій прийняті за відсутності належним чином засвідчених письмових доказів, якими обґрунтовано позовні вимоги, а висновки Судів не ґрунтуються на повному і всебічному розгляді всіх обставин справи, встановлення яких є необхідним для правильного вирішення спору.

Постанова Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у справі у справі №904/8549/17 від 11.07.2018р. (посилання: http://reyestr.court.gov.ua/Review/75368697)