flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набрав чинності урядовий закон щодо управління майном у сфері авторського права

25 липня 2018, 16:55

22 липня 2018 року набрав чинності Закон України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» №2415-VIII від 15.05.2018р., необхідний для удосконалення процесу управління майновими правами суб'єктів авторського права.

Метою закону є реформування системи колективного управління майновими правами суб'єктів авторського права і суміжних прав та унеможливлення незаконної діяльності організацій колективного управління (ОКУ).

Закон визначає правові та організаційні засади колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і (або) суміжних прав.

Законодавчим актом надано відповідні повноваження організаціям колективного управління та визначено механізм надання послуг правовласникам щодо збору роялті на договірних засадах.

Законом визначено процедуру акредитації організацій колективного управління.

Законом встановлено державний нагляд за діяльністю організацій колективного управління та посередництво у переговорах і при вирішенні конфліктів.

Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону визначено строки перереєстрації організацій колективного управління та відповідні повноваження центрального органу виконавчої влади, що формує та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, у цьому процесі, а також вносяться зміни до низки законодавчих актів, а саме до Закону України "Про професійних творчих працівників та творчі спілки", Закону України "Про авторське право і суміжні права", Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", Закону України "Про телебачення і радіомовлення", Закону України "Про громадські об’єднання" та до "Прикінцевих та перехідних положень" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України".

 

З повним текстом Закону можна ознайомитися за посиланням: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2415-19