flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Загальні статистичні дані щодо здійснення правосуддя у I півріччі 2018 року

12 липня 2018, 17:48

 

Аналізуючи статистичні дані результатів розгляду Господарським судом Одеської області судових справ, заяв протягом І півріччя 2018 року слід відмітити динаміку в зменшенні кількості розглянутих матеріалів майже по всім категоріям спорів.

Так протягом І півріччя 2018  року на розгляд до Господарського суду Одеської області надійшло 2288 позовних матеріалів, що на 11% менше, ніж за І півріччя 2017 року (2570). Судом закінчено провадження у 4881 справах (в тому числі і заявах), що на 12,6% менше, ніж за минулий звітний період (5586).

Збільшення кількості справ, заяв, закінчених провадженням протягом звітного періоду спостерігалось у спорах, що виникають з інших недоговірних відносин - майже у 1,5 разів та зі спорів на об’єкти інтелектуальної власності - їх кількість також збільшилась на 36%.

Зменшення кількості справ, заяв, закінчених провадженням відбулося за рахунок зменшення розгляду справ за такими категоріями спорів:

- зі спорів з корпоративних правовідносин (зменшилось на 38%);

- зі спорів про укладання, зміну, розірвання договорів та визнання їх недійсними (зменшилось на 34%);

- справ, заяв у справах про банкрутство (зменшилось на 29%);

- з майнових спорів про виконання господарських договорів та з інших підстав (зменшилось на 15%);

- зі спорів, що виникають із земельних відносин (зменшилось на 11%).

За звітний період Господарським судом Одеської області прийнято 797 рішень, що на 26% менше у порівнянні з минулим роком. Із них у 585 справах позовні вимоги задоволено повністю або частково та становить майже 73% від розглянутих із ухваленням рішення. У порівнянні зі звітним періодом минулого року, цей показник залишився незмінним.

Закрито провадження у 212 справах, або 11% [11%] від усіх розглянутих.

Залишено без розгляду 188 позовних заяв, або 9% [5%] від усіх розглянутих.

На кінець звітного періоду не розглянуто 2192 справи, заяви, що на 5% менше у порівнянні зі звітним періодом минулого року (2303 справ, заяв), з них зупинено провадження у 253 [312] справах від усіх нерозглянутих, у відсотковому співвідношенні цей показник зменшився і складає – 12% [14%].

 

 

Рішення та ухвали Господарського суду Одеської області надсилались учасникам судового процесу без порушення процесуального строку, встановленого ст.242 Господарського процесуального кодексу України.

Кількість справ, заяв розглянутих Господарським судом Одеської області протягом І півріччя 2018 року у порівнянні з минулим роком, за окремими категоріями спорів характеризується наступними показниками:

- 42% від усієї кількості розглянутих справ, заяв складають справи зі спорів майнового характеру – 835 справ, заяв, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (45%) відсоток від усієї кількості розглянутих справ зменшився на 3%;

- 24% складають спори про банкрутство – 479 справ, заяв, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (31%) відсоток від усієї кількості розглянутих справ зменшився на 7%;

- 21% складають спори, що виникають з інших недоговірних відносин – 428 справ, заяви, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (8%) відсоток від усієї кількості розглянутих справ збільшився на 13%;

- 5% складають спори, що виникають при укладенні, зміні, розірванні господарських договорів та визнанні їх недійсними – 102 справи, заяви, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (7%) відсоток від усієї кількості розглянутих справ зменшився на 2%;

- 5% складають спори, що виникають із земельних відносин – 103 справи, заяви, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року їх відсоток від усієї кількості розглянутих справ залишився незмінним;

- 2% становлять спори між господарським товариством та його учасником, що виникають з корпоративних відносин – всього 31 справа, заява, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року їх відсоток від усієї кількості розглянутих справ також залишився незмінним;

- 1% склали спори, пов’язані із захистом права на об’єкт інтелектуальної власності – загальна кількість справ, заяв – 19, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року їх відсоток від усієї кількості розглянутих справ залишився незмінним.

 

Розглянувши спори окремо по категоріям, слід зазначити, що протягом зазначеного періоду тенденція до збільшення відсотку розглянутих від усієї кількості розглянутих справ у порівнянні з аналогічним періодом минулого року прослідковується у спорах, що виникають з інших недоговірних відносинах. Протягом І півріччя 2018 року спостерігалось зменшення відсотку розглянутих від усієї кількості розглянутих справ у порівнянні з аналогічним періодом минулого року у справах зі спорів майнового характеру, у спорах про банкрутство, у спорах, що виникають при укладенні, зміні, розірванні господарських договорів та визнанні їх недійсними. Незмінним залишився відсоток розглянутих від усієї кількості розглянутих справ у порівнянні з аналогічним періодом минулого року у спорах, що виникають із земельних відносин, з корпоративних відносин та спорах, пов’язаних із захистом права на об’єкт інтелектуальної власності.

Аналізуючи статистичні дані щодо причин та підстав повернення позовних заяв, а також, враховуючи зменшення загальної кількості надходжень до суду позовних матеріалів, слід зазначити про тенденцію до зменшення випадків повернення позовних заяв, відмов у відкритті провадження у справі або передачу справ з одного суду до іншого суду.

Так, судом за І півріччя 2018 року на підставі статей 31 та 175 ГПК України передано на розгляд іншому суду 18 позовних матеріалів та відмовлено у відкритті провадження у справі по 28 позовній заяві. Їх доля складає 2% від заяв та справ, що надійшли на розгляд за І півріччя 2018р. Порівнюючи з аналогічним періодом минулого року цей показник залишився незмінним.

За результатами розгляду позовних матеріалів, відмовлено у відкритті провадження у справі: на підставі п.1 ч.1 ст.175 ГПК України, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства (93%); на підставі п.6 ч.1 ст.175 Господарського процесуального кодексу України, настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено суб’єкта господарювання, які звернулися із позовною заявою або до яких пред’явлена позов, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва (7%).

Протягом І півріччя 2018р. 402 позовних заяви були залишені без руху на підставі ст.174 ГПК України, з них:

- по 285 позовних заявам після усунення недоліків відкрито провадження у справі (ст.176 ГПК України), (що становить 71 % від загальної кількості залишених без руху).

- 117 позовних заяв повернуті особам, які з ними звернулися, оскільки позивачем не усунуто недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом (ч.4 ст.174 ГПК України) (що становить 29 % від загальної кількості залишених без руху).

Крім того, протягом звітного періоду повернуто 54 позовні заяви, а саме:

- 14 позовних заяв повернуто на підставі п.1 ч.5 ст.174 ГПК України, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано;

- 13 позовних заяв повернуто на підставі п.3 ч.5 ст.174 ГПК України, у випадку, коли до постановлення ухвали про відкриття провадження у справі від позивача надійшла заява про врегулювання спору або заява про відкликання позовної заяви;

- 11 позовних матеріалів повернуто на підставі п.2 ч.5 ст.174 ГПК України, у зв’язку із порушенням правил об’єднання позовних вимог (крім випадків, в яких є підстави для застосування положень статті 173 цього Кодексу).

- 5 позовних матеріалів повернуто на підставі п.5 ч.5 ст.174 ГПК України, у разі, якщо позивачем подано до цього самого суду інший позов (позови) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з однакових підстав і щодо такого позову (позовів) на час вирішення питання про відкриття провадження у справі, що розглядається, не постановлена ухвала про відкриття або відмову у відкритті провадження у справі, повернення позовної заяви або залишення позову без розгляду.

- 3 позовних заяви повернуто на підставі п.4 ч.5 ст.174 ГПК України, у випадку відсутності підстав для звернення прокурора до суду в інтересах держави або для звернення до суду особи, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

- 1 позовна заява повернута на підставі п.6 ч.5 ст.174 ГПК України, у разі, якщо до заяви не додано доказів вжиття заходів досудового врегулювання спору у випадку, коли такі заходи є обов’язковими згідно із законом.

Крім того, повернуто 7 заяв про визнання боржником банкрутом по ст.15 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Таким чином, протягом звітного періоду повернуто 171 позовну заяву(441 за І півріччя 2017р.), їх доля складає 7% від заяв, що надійшли на розгляд. Порівнюючи з аналогічним періодом минулого року доля повернень зменшилась на 10% (17%).