flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Господарського суду Одеської області поділилися знаннями та власним досвідом з майбутніми колегами-суддями

14 травня 2018, 16:30

В Одеському регіональному відділенні Національної школи суддів України для ефективної підготовки кандидатів на посаду судді розпочалось викладання блоку господарського судочинства. Судді Господарського суду Одеської області поділилися знаннями та власним досвідом з майбутніми колегами-суддями.

10 травня був проведений тренінг, присвячений темі доказів та доказуванню в господарському судочинстві. Тренерами навчального курсу виступили судді Господарського сулу Одеської області Юлія Бездоля та Лілія Грабован. Дану тему можна назвати базисом, адже її розуміння є запорукою успішного вирішення спору. Так, судді торкнулися тлумачення понять доказів та доказування; було детально роз’яснено різницю між такими властивостями доказів як належність, допустимість, достовірність та достатність; окреслено підстави звільнення від доказування та оцінку доказів.

Також, цього ж дня, судді Одеського апеляційного господарського суду Галина Діброва та Алла Ярош провели навчальний курс щодо застосування практики ЄСПЛ національними судами.

11 травня голова Господарського суду Одеської області Володимир Петров спільно із суддею Одеського апеляційного господарського суду Людмилою Будішевською та суддею Господарського суду Миколаївської області Ольгою Смородіновою провели тренінг на тему «Вирішення спорів що виникають із земельних правовідносин». Мета тренінгу - отримати знання, суддівські навички та розуміння соціального контексту, необхідні для вирішення господарських спорів, що виникають із зазначеної теми. Тренерами було роз’яснено ефективні способи захисту прав на землю; припинення договору оренди землі шляхом його розірвання; поновлення договору оренди землі; відповідальність за порушення земельного законодавства.

Навчальний курс на тему «Особливості розгляду корпоративних спорів», який відбувся 12 травня, провели судді Господарського суду Одеської області Дмитро Бездоля, Олег Цісельський та Юрій Шаратов. В рамках зазначеного тренінгу було розглянуто: поняття, ознаки, види корпоративних спорів; підвідомчість та підсудність корпоративних спорів; особливості розгляду спорів про визнання недійсним рішення загальних зборів та про визнання недійсними установчих документів; набуття передача, припинення корпоративних прав; захист прав про надання інформації.

Крім того, учасниками тренінгу було закріплено отримані знання шляхом обговорення представлених тем, під час роботи в малих групах було виконано практичні завдання (ситуативні задачі та модельні справи).

Слід зазначити, що цього тижня очікується проведення ще трьох навчальних курсів, тренерами яких виступають судді Господарського суду Одеської області.