flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Юрисдикція спорів стосовно відшкодування вкладів фізичних осіб за рахунок коштів фонду гарантування вкладів фізичних осіб, - правова позиція Верховного Суду

27 квітня 2018, 09:33

ВП ВС зазначив, що спір стосовно права на відшкодування вкладів фізичних осіб за рахунок коштів Фонду є публічно-правовим і не є спором у зв'язку з процесом ліквідації банку, а має окремий характер і стосується виконання окремої владної функції Фонду, а саме організації виплат відшкодувань за вкладами. Тому на такі правовідносини не поширюються юрисдикція господарських судів та вони є підсудними адміністративним судам.

Так правовідносини між Фондом і вкладниками, які претендують на отримання відшкодування за рахунок коштів Фонду, складаються без участі банку-боржника і не породжують прав та обов’язків для банку. Учасниками цих правовідносин є виключно вкладники та Фонд, і саме в них виникають відповідні права та обов'язки.

Банк, який ліквідується, жодним чином не впливає на той факт, чи буде особу включено до переліку тих, хто має право на відшкодування за рахунок коштів Фонду. Це питання вирішує виключно Фонд відповідно до норм ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» №4452-VI від 23.02.2012р.

Так, згідно з ч.1, 2 ст.26 ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» Фонд гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом. Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами.

 

 

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №820/11591/15 від 12.04.2018р. (посилання http://reyestr.court.gov.ua/Review/73500822)