flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Початок перебігу строку позовної давності за вимогами залізниці до вантажоодержувача про стягнення збору за зберігання вантажу, – правова позиція Верховного Суду України

17 листопада 2017, 16:42

Фабула судової справи: у зв’язку із затримкою вагонів із вантажем на підходах до станцій призначення з вини відповідача залізницею нараховано збір за зберігання вантажу, однак відповідач нарахованих сум не визнав, на підставі чого утворилася заборгованість. Залишаючи без змін рішення суду першої інстанції, яким у задоволені позовних вимог відмовлено, Вищий господарський суд України зазначив, що підставою для подання позову у справі, яка розглядається, стала подія – неприйняття вагонів вантажовласником. Суд касаційної інстанції дійшов висновку, що позивач звернувся до суду після спливу шестимісячного строку, адже в даному випадку днем настання події, що є підставою для подання позову, слід вважати саме подію неприйняття вагонів вантажовласників.

Забезпечуючи єдність судової практики Верховним Судом України зазначено, що для пред’явлення перевізником до вантажовідправників та вантажоодержувачів позовів, що випливають з перевезення, встановлюється шестимісячний строк (ч.5 ст.315 Господарського кодексу України).

Разом із цим за змістом п.137 Статуту залізниць України позови залізниць до вантажовідправників, вантажоодержувачів і пасажирів, що випливають із цього Статуту, можуть бути подані відповідно до установленої підвідомчості чи підсудності до суду за місцем знаходження відповідача протягом шести місяців. Зазначений шестимісячний термін обчислюється:

а) щодо стягнення штрафу за невиконання плану перевезень – після закінчення п’ятиденного терміну, встановленого для сплати штрафу;

б) в усіх інших випадках – з дня настання події, що стала підставою для подання позову.

Тобто наведені норми Господарського кодексу України і Статуту залізниць України є спеціальними нормами, які встановлюють скорочений шестимісячний строк позовної давності та регулюють питання його перебігу відносно позову залізниці до вантажоодержувача, що випливають із перевезення.

Аналіз наведених норм матеріального права дає підстави для висновку, що перебіг позовної давності за вимогами залізниці до вантажоодержувача про стягнення збору за зберігання вантажу починається від дня настання події, що стала підставою для подання позову.

 

Постанова Верховного Суду України у справі №3-902гс17 від 18.10.2017р. (посилання http://www.scourt.gov.ua/clients/vsu/vsu.nsf/(documents)/A2736A6B5AD2171EC22581D00046C914)

 

Постанова Верховного Суду України у справі №3-658гс17 від 09.08.2017р. (посилання http://www.scourt.gov.ua/clients/vsu/vsu.nsf/(documents)/C4AC686E00425A12C22581810027EB4E)