flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Публічність судового розгляду – як інструмент комунікації судів з громадськістю

03 жовтня 2017, 17:08

Вчора, 02 жовтня 2017 року, Господарський суд Одеської області вітав у своїх стінах студентів-четверокурсників соціально-правового факультету Національного університету «Одеська юридична академія» у супроводі викладача кафедри господарського права і процесу, доцента Володимири Добровольської.

Студенти відвідали судовий розгляд справ, які перебувають у провадженні судді Миколи Никифорчука. Під час відвідування судових засідань студенти безпосередньо спостерігали за судовим процесом, слухали пояснення та доводи представників сторін в обґрунтування своєї правової позиції, могли зіставити положення норм Господарського процесуального кодексу та практичне їх втілення.

Зокрема, студенти були присутні на судовій справі із застосуванням системи відеоконференцзв’язку, на зв’язку був Господарський суд Дніпропетровської області.

Участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції регламентується нормами статті 74-1 Господарського процесуального кодексу України і може відбуватися під час вирішення господарських спорів у судах всіх інстанцій. Таким чином, сторони та інші учасники судового процесу, які не мають можливості з’явитись в судове засідання, у зв’язку з перебуванням в іншому населеному пункті, можуть подати клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, з усіма правами та обов’язками, передбаченими відповідним процесуальним законодавством.

Також студенти відвідали судове засідання справи, яку розглядала колегія суддів у складі головуючого судді Миколи Никифорчука та суддів Олега Цісельського, Тетяни Д`яченко.

Відповідно до положень статті 4-6 Господарського процесуального кодексу України, у місцевих господарських судах справи розглядаються одноособово, але можливий і колегіальний розгляд справи у складі трьох професійних суддів.

Формування колегій суддів з розгляду конкретних справ здійснюється з використанням автоматизованої системи документообігу суду.

Керівництво Господарського суду Одеської області завжди сприяє проведенню подібних заходів, адже студенти мають можливість побачити як на практиці здійснюється судовий процес. Крім того, такий досвід неодмінно знадобиться при подальшому виборі життєвого професійного шляху, формуванню власної думки про діяльність господарського суду, як однієї з ланок судової системи.