flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Чернігові відбулось експертне обговорення, присвячене самоврядуванню суддів в рамках судової реформи

09 жовтня 2017, 17:40

Сьогодні, 09 жовтня, у місті Чернігові відбувся регіональний судовий форум на тему: «Самоврядування суддів - гарантія незалежності», організований Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України спільно з Секцією суддів Асоціації праників України. Даний захід було проведено в рамках реалізації грантового проекту «Підтримка розвитку суддівського самоврядування» за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Серед запрошених доповідачів та учасників тематичного форуму - провідні юристи, вітчизняні науковці, представники суддівського корпусу, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради правосуддя та ЗМІ. До участі у заході були запрошені і судді Господарського суду Одеської області Дмитро Бездоля та Юлія Бездоля.

Програма форуму була поділена на дві частини. Перша частина якого складалась із двох секцій і передбачала собою виступи спікерів стосовно різноманітних актуальних тем, представлених до обговорення.

Суддя Ленінського районного суду м. Дніпропетровська Дмитро Мовчан представив доповідь на тему: «З’їзд суддів України: виклики сьогодення та напрямки удосконалення діяльності».

Наступним спікером, суддею Ржищевського міського суду Київської області Андрієм Потапенком, було окреслено питання підготовки до з’їзду суддів як основного етапу волевиявлення суддів.

Суддя Миколаївського окружного адміністративного суду Віталій Брагар навів критерії незалежності суддів крізь призму власного врядування.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков виступив з доповіддю на тему: «Формування суддівського корпусу: основні тенденції». Сергій Козьяков та члени ВККСУ Станіслав Щотка та Андрій Козлов у своїх виступах акцентували увагу на перебігу судової реформи, конкурсу до Верховного Суду та роботі ВККСУ в цілому. Зазначили, що в найближчих планах Комісії - проведення кваліфікаційного оцінювання суддів-п'ятирічок, кваліфікаційне оцінювання суддів апеляційних судів та конкурси до апеляційних судів та Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький виступив з доповіддю стосовно дисциплінарної відповідальності суддів. Крім того, у своєму виступі Олексій Маловацький підкреслив, що Вища ради правосуддя є органом, який покликаний забезпечити дотримання міжнародних стандартів у роботі судів України.

Не менш цікавою виявилась і друга частина проведення форуму, яка представляла собою широку дискусію у форматі «Акваріум», що передбачала собою формування невеликої групи, до складу якої увійшли судді з різних областей України - Юлія Бездоля, Ганна Бондаренко, Ольга Кашпур, Павло Пархоменко, Олена Фонова та голова регіонального відділення АПУ, адвокат Тетяна Ющенко, які обговорили питання щодо міжнародного досвіду суддівського самоврядування; потенціалу зборів суддів та шляхів його піднесення; відрядження суддів; статусу голови суду на очах у великої аудиторії. В той же час, у ході дискусії, до активного обговорення залучалась аудиторія присутніх.

(Фото взято з офіційної сторінки Асоціації розвитку суддівського самоврядування України у соціальній мереді Facebook.)