flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підтримання професійної кваліфікації суддів місцевих господарських судів у рамках підготовки Національною школою суддів України

06 жовтня 2017, 15:29

Загальновідомо, що становлення та утвердження країни як правової держави неможливо без авторитетної та незалежної судової влади. Одним з шляхів до підвищення ефективності здійснення правосуддя є посилення якості підготовки суддівського корпусу відповідно до міжнародних стандартів. Таким чином Одеським регіональним відділенням Національної школи суддів України з 02 по 06 жовтня була організована підготовка суддів місцевих господарських судів для підтримання їхньої професійної кваліфікації.

Показово, що від Господарського суду Одеської області до заходу долучилася така велика кількість суддів - Світлана Антощук, Роман Волков, Сергій Гут, Юрій Зайцев, Юлія Мостепаненко, Юлія Невінгловська, Катерина Погребна, Олександр Ровинський та Юрій Шаратов.

В той же час голова Господарського суду Одеської області, к.ю.н. Володимир Петров виступив у якості викладача з інтерактивними лекціями, одна з яких була присвячена особливостям розгляду справ, пов’язаних із захистом права власності та проблемам, що виникають при їх вирішенні, інша – практичному застосуванню Європейської Конвенції з прав людини та практики ЄСПЛ у господарському судочинстві.

Старший викладач кафедри прикладної лінгвістики НУ «ОЮА», доцент, к.ф.н. Анастасія Кісельова привернула увагу суддів до важливої складової професійної діяльності юриста - мистецтва правового письма та правил українського ділового мовлення, які допоможуть опанувати комплекс норм сучасної української мови - правил, мовних законів, фахової лексики і термінології, тощо.

Суддя Одеського апеляційного господарського суду у відставці Микола Петров підняв питання стосовно проблемних питань, висвітлених у правових висновках Верховного Суду України щодо розгляду спорів, що виникають з договорів поставки.

Адвокат, доцент кафедри конституційного право та правосуддя Національного університету ім. І.І. Мечникова, к.ю.н. Катерина Кармазіна донесла слухачам актуальну інформацію щодо антикорупційного законодавства.

Суддя Одеського апеляційного адміністративного суду, к.ю.н. Лариса Зуєва провела інтерактивну лекцію щодо особливостей розгляду спорів про стягнення шкоди, заподіяної внаслідок порушення природоохоронного законодавства.

«Господарські зобов’язання» - тема інтерактивної лекції заступника голови Одеського апеляційного господарського суду, судді Галини Дібрової, яка приділила значну увагу поняттю та відповідальності за порушення зобов’язань.

Суддя Одеського апеляційного господарського суду Костянтин Богатир провів комплексну лекцію стосовно практики застосування законодавства про банкрутство.

Проблемні питання доказування у господарському судочинстві та питання формалізації електронних доказів розкрила суддя Одеського апеляційного господарського суду Світлана Таран.

Практикуючий юрист, адвокат, к.ю.н. Анатолій Федоров приділив увагу практиці розгляду судами справ у спорах, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності.

Суддя Одеського апеляційного господарського суду Яків Савицький окреслив застосування основних приписів земельного законодавства господарськими судами та звернув увагу суддів на судову практику вирішення спорів, що виникають з виконання кредитних договорів.

Крім того, у ході навчання, за окремими програмами судді взяли участь у тренінгах з наступних тем: «Управління часом в суддівській діяльності» та «Суддівська етика. Доброчесність».

Результатом завершення підготовки та плідної спільної праці як викладачів, так і слухачів стали набуті знання та досвід, які обов’язково стануть у нагоді суддям при виконанні професійних обов’язків.

По закінченню заходу кожному з учасників навчання було вручено сертифікат Національної школи суддів України.

 

(Фото взято з офіційного сайту Національної школи суддів України:http://nsj.gov.ua/…/pidvishennya-kvalifikatsii-garantiya-z…/)