flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новий Верховний Суд – нові можливості для юридичної спільноти

08 вересня 2017, 10:42

Судова реформа передбачає, що в Україні працюватиме триланкова судова система: суди першої інстанції (місцеві суди та нові вищі спеціалізовані – антикорупційний та з питань інтелектуальної власності, які будуть розглядати справи, як суди першої інстанції), апеляційні суди та новий Верховний суд, як єдина касаційна інстанція.

Головна ідея нового Верховного суду – це якісне кадрове оновлення на конкурсних засадах та здійснення ним повних касаційних повноважень, а не часткових, як це працює наразі.

Так, сьогодні, 7 вересня, Асоціацією правників України спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» у приміщенні Одеського апеляційного господарського суду проведено круглий стіл на тему: «Верховний Суд: підсумки першого конкурсу».

Метою даного заходу є презентація та обговорення результатів конкурсного відбору суддів до Верховного Суду.

У роботі круглого столу від Господарського суду Одеської області взяли участь заступник голови суду Світлана Власова та судді Світлана Антощук, Дмитро Бездоля, Юлія Бездоля, Лілія Грабован, Леонід Лічман, Юлія Мостепанеко, Катерина Погребна, Юрій Шаратов та керівник апарату суду Олена Вінцевська та помічник судді Дмитро Артьомов.

Учасники дискусії обговорили:

- основні результати визначення професійних якостей кандидатів (письмове тестування, практичні завдання);

- основні результати тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей кандидатів;

- проходження співбесід та формування рейтингу кандидатів;

- перспективи функціонування нового Верховного Суду.

Нагадаємо, що конкурс до Верховного Суду розпочався 7 листопада 2016 року. Зареєструвалися для участі в конкурсі 1436 особи, 846 осіб подали документи на участь, з яких до конкурсу було допущено 653, з них 625 - до проходження кваліфікаційного оцінювання. За результатами конкурсного добору відібрано 120 кандидатів суддів відповідних касаційних судів у складі Верховного Суду (адміністративного, господарського, кримінального та цивільного), по 30 суддів до кожного з перерахованих судів. Під час пленарного засідання Вищої кваліфікаційної комісії суддів 27.07.2017р. було затверджено рейтинг 320 кандидатів на посади суддів Верховного Суду. 120 осіб стали переможцями конкурсу, серед них - судді, адвокати, науковці та фахівці із сукупним стажем. З 14–25 вересня 2017 відбудеться засідання Вищої ради правосуддя з розгляду матеріалів щодо внесення подання Президентові України про призначення кандидатів на посади суддів Верховного Суду.