flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Світ без бар’єрів: вільний доступ до правосуддя для людей з інвалідністю

31 серпня 2017, 12:37

    Серед першочергових завдань, які стоять перед судовою владою щодо реалізації права громадян на доступ до правосуддя є забезпечення належного доступу до приміщень суду, судової інформації та участі в судовому процесі людей з інвалідністю.

    Так, сьогодні, 31 серпня 2017 року, у приміщенні Одеського апеляційного господарського суду було проведено семінар для суддів та працівників апаратів судів на тему: «Інклюзивний суд: основні поняття і шляхи розвитку».

    Даний захід організовано ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів» спільно з ГО «Інститут судового менеджменту», Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України, за підтримки Одеського апеляційного господарського суду та ГО «Асоціація суддів господарських судів України».

    Семінар було поділено на два блоки в ході яких тренери, а саме голова правління ГО «Інститут судового менеджменту» Наталія Чумак та член Секретаріату Національної Асамблеї людей з інвалідністю України Олег Полознюк, висвітлили для учасників такі теми:

   - забезпечення транспортної, архітектурної та інформаційної доступності суду;

   - подолання інституційних, фізичних, інформаційних, ментальних та інші бар’єрів;

   - основні шляхи побудови інклюзивного суду;

   - створення в суді сприятливих умов для маломобільних груп населення;

   - ознайомлення з навичками етичної поведінки з особами, які мають особливі потреби тощо.

    Від Господарського суду Одеської області участь брали: суддя-спікер Юлія Щавинська, керівник апарату суду Олена Вінцевська, начальники відділів - Валерій Алайбов, Наталія Брезіцька, Вікторія Войтова, Марина Дукова, Олена Іовчева, Юлія Мізішева та Валентина Фодченко та інші працівника апарату суду.

   Проведення таких заходів, як даний семінар, має вагоме значення , адже створення сприятливих умов для доступу для людей з інвалідністю до правосуддя без бар’єрів на сьогодні є дуже важливим і актуальним питанням, адже воно межує із принципами недискримінації, рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом, поваги до прав людини тощо. Крім того, Конвенція про права інвалідів, учасником якої є і Україна, в статті 9 («Доступність») регламентує, що держави-учасниці повинні вживати належних заходів щодо забезпечення людям з інвалідністю доступу на рівні з іншими до фізичного оточення, транспорту, інформації тощо, у тому числі до будівель, усунувши перешкоди, які заважають цій доступності.