flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Втрата статусу суб’єкта підприємницької діяльності не є підставою для припинення провадження у справі, – правова позиція Верховного Суду України

18 серпня 2017, 16:33

    Навіть у разі втрати фізичною особою статусу суб’єкта підприємницької діяльності на підставі статті 52 Цивільного кодексу України встановлено цивільно-правову відповідальність ФОП, згідно з якою така фізична особа відповідає за зобов’язаннями, пов’язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення.

    Зокрема, відповідно до норм чинного законодавства однією з особливостей підстав припинення зобов’язань для ФОП є те, що у випадку припинення суб’єкта підприємницької діяльності – фізичної особи (виключення з реєстру суб’єктів підприємницької діяльності) її зобов’язання за укладеними договорами не припиняються, а залишаються за нею як фізичною особою, оскільки фізична особа не перестає існувати. ФОП відповідає за своїми зобов’язаннями, пов’язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном.

    Зі змісту наведених норм убачається, що основне зобов’язання за договорами не припинилося, тому немає підстав для припинення провадження у справі.

    Крім того, із матеріалів справи вбачається, на час вирішення питання про порушення справи, відповідач-ФОП був належним чином зареєстрований в Реєстрі. Відповідно до витягу із Реєстру державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності відповідача було здійснено після порушення провадження у справі.

    У разі коли відповідна зміна статусу відбулася після порушення провадження у справі, вона не тягне за собою наслідків у виді зміни підвідомчості такої справи і, відповідно, – припинення провадження у ній, оскільки на час порушення господарським судом такого провадження її розгляд належав до юрисдикції цього суду.

 

Постанова Верховного Суду України у справі №3-788гс17 від 09.08.2017р. (посилання http://www.scourt.gov.ua/clients/vsu/vsu.nsf/(documents)/158D244E048B3EF8C225817D004AFD1C