flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги громадських організацій!

28 липня 2017, 12:27

В межах удосконалення програми взаємодії судової влади та громадськості, вважаємо за необхідне надати наступні роз’яснення.

Відповідно до ч.ч.3, 4 ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, установлених законом. У відкритому судовому засіданні мають право бути присутніми будь-які особи. Особи, присутні в залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду.

Вказані положення дозволяють особі, яка виявила бажання бути присутньою у судовому засіданні (у т.ч. представнику громадської організації), реалізувати своє право як повідомляючи суд про свої наміри та цілі, так і не здійснюючи жодних повідомлень.

Однак, у разі виявлення громадською організацією, представник якої присутній у судовому засіданні, бажання проінформувати суд та учасників судового процесу про цілі своєї присутності, тобто задіяти принцип публічності у своїй діяльності, що передбачено положеннями ч.7 ст. 3 Закону України «Про громадські об’єднання», доцільно разом із повідомленням надавати суду відповідні підтверджуючі документи. Аналіз зазначених документів надасть суду можливість отримати об’єктивну інформацію про заявника, його цілі та методи діяльності, навіть у разі її некоректного або неповного викладення у повідомлені.

Також, існує професійна необхідність виваженого ставлення до застосування/посилання у поданих до суду повідомленнях на офіційні назви інших програм та організацій, офіційним представником яких не є заявник. Чітке визначення меж взаємодії із зазначеними організаціями та/або об’єму і підстав використання матеріалу інших офіційних програм, а також відповідна та своєчасна обізнаність представників таких організацій і програм є запорукою прозорості та відкритості інформації, що надається до суду. Вказаний алгоритм дій виключить можливість виникнення непорозумінь, подібних тим, що склались між Громадською організацією «Спілка юристів України в Одеській області» та Координатором проектів ОБСЄ в Україні.  

Додатково повідомляємо, що Громадська організація «Спілка юристів України в Одеській області» здійснює та може здійснювати моніторинг відкритих судових засідань Господарського суду Одеської області без жодних перепон із використанням методик запропонованих ОБСЄ, проте не є виконавцем Програм моніторингу судових процесів в рамках проектів ОБСЄ.

«Сучасні цінності європейської демократії вимагають надання громадянам інформації про діяльність судів. Така інформація має формувати правильні підходи до розуміння сутності правосуддя, значення та ролі суду для сталого розвитку демократичних суспільств», - так визначена мета Концепції прямих зв’язків судів із громадськістю, схвалена Комунікаційним комітетом системи правосуддя 21 липня 2017 року. Сподіваємось, що надані роз’яснення сприятимуть більш професійному здійсненню громадськими організаціями своєї діяльності, створять шляхи для отримання судами об’єктивної та прозорої інформації і як результат - посилять ефективність комунікації органів правосуддя з громадянами.

Господарський суд Одеської області неодмінно сприяє всім заходам, які спрямовані на укріплення довіри до судової влади.