flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Загальні статистичні дані щодо здійснення правосуддя у I півріччі 2017 року

21 липня 2017, 16:18

    Аналізуючи статистичні дані результатів розгляду Господарським судом Одеської області судових справ протягом І півріччя 2017 року, слід відмітити динаміку в зменшенні кількості розглянутих справ по всім категоріям спорів. Поряд з цим, слід зазначити, що такий спад розглянутих справ, передусім, зумовлено обмеженням кола осіб, які звільнені від сплати судового збору при зверненні до суду (органи прокуратури, органи доходів і зборів, уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб) у зв’язку з набранням від 1 вересня 2015 року чинності змін до Закону України «Про судовий збір», а також зі ставками для сплати судового збору.

    Так, протягом І півріччя 2017 року на розгляд до Господарського суду Одеської області надійшло на 27 відсотків позовних матеріалів менше, ніж за аналогічний період 2016 року (3 523). Судом закінчено провадження у 2 143 справах, що на 23% менше, ніж за минулий звітний період (2 783).

    Суттєве зменшення кількості справ, закінчених провадженням відбулося за рахунок зменшення розгляду справ за всіма категоріями спорів, а саме: - зі спорів на об’єкти інтелектуальної власності (їх кількість також зменшилась майже у 1,8 рази); - справ, заяв у справах про банкрутство (їх кількість зменшилася майже у 1,6 рази); - з інших спорів (відбулося зменшення на 19%); - з майнових спорів про виконання господарських договорів та з інших підстав (зменшилось на 14%); - зі спорів про укладання, зміну, розірвання договорів та визнання їх недійсними (зменшилось на 13%); - зі спорів з корпоративних правовідносин (відбулося зменшення на 2%); - зі спорів, що виникають із земельних відносин (зменшення на 3%).

    За звітний період Господарським судом Одеської області прийнято 1 072 рішення, що на 11% менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Поряд з цим, у порівняні з показником І півріччя минулого року, їх питома вага від кількості тих, провадження в яких закінчено збільшилася на 7% і становить 50% [43%]. Із них у 792 справах позовні вимоги задоволено повністю або частково та становить 74% від розглянутих із ухваленням рішення. У порівнянні зі звітним періодом минулого року, цей показник становив 71%.

    Припинено провадження у 226 справах, або 10,5% [8,7%] від усіх розглянутих.

    Залишено без розгляду 115 позовних заяв, або 5,4% [8,6%] від усіх розглянутих.

 

 

    На кінець звітного періоду не розглянуто 2 299 справ, що на 9,5% менше у порівнянні зі звітним періодом 2016 року (2 541 справа), з них зупинено провадження у 311 [339] справах від усіх нерозглянутих, у відсотковому співвідношенні цей показник залишився майже на незмінному рівні минулого року – 13,5% [13,3%].

    Кількість справ, розглянутих Господарським судом Одеської області протягом І півріччя 2017 року у порівнянні з відповідним періодом 2016 року, за окремими категоріями спорів характеризується наступними показниками:

    - 45% від усієї кількості розглянутих справ складають справи зі спорів майнового характеру – 965 справ, що на 14% менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (1 128 справи);

     - 31,5% складають спори про банкрутство – 675 справ, що менше у 1,6 разів в порівнянні з аналогічним періодом минулого року (1 071 справа);

    - 8% складають спори, що виникають з інших недоговірних відносин – 171 справа, що на 19% менше порівняно з відповідним періодом 2016 року (212 справ);

    - 7,2% складають спори, що виникають при укладенні, зміні, розірванні господарських договорів та визнанні їх недійсними – 155 справ, що на 13% менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (179 справ);

    - 5,3% складають спори, що виникають із земельних відносин – 114 справ, їх кількість також зменшилась на 3% порівняно з аналогічним періодом 2016 року (117 справ);

    - 2,3% спори між господарським товариством та його учасником, що виникають з корпоративних відносин – 50 справ, що менше на 2% у порівнянні з відповідним періодом минулого року (51 справа);

    - 0,7% склали спори, пов’язані із захистом права на об’єкт інтелектуальної власності – 14 справ. В аналогічному періоді 2016 року було розглянуто 25 справ із зазначеної категорії.

 

 

    Таким чином, розглянувши спори окремо по категоріям, слід зазначити, що протягом І півріччя 2017 року спостерігалось зменшення кількості розглянутих справ у всіх категоріях спорів. З незначною різницею у 3% і 2% відповідно відбулося зменшення розглянутих спорів, що виникають із земельних правовідносин та корпоративних спорів.

    Аналіз статистичних показників щодо відмов у прийнятті позовних заяв або їх повернень свідчить про високу обізнаність заявників щодо належного оформлення позовних заяв та їх подачі до суду. Так протягом І півріччя 2017 року з аналогічним періодом 2016 року відбулось зменшення, а саме на 16,5% випадків повернення позовних заяв та відмов у їх прийнятті.

    Так судом за протягом І півріччя 2017 року відмовлено у прийняті або передано за підсудністю 57 позовних заяв, що менше на 6,5%, ніж за аналогічний період 2016 року.

    На підставі статті 62 ГПК України судом відмовлено у прийняті 43 позовних заяв, з них:

    - на підставі п.1 ч.1 ст.62 Господарського процесуального кодексу України, якщо заява не підлягає розгляду в господарських судах України – 38 заяв;

   - на підставі п.2 ч.1 ст.62 Господарського процесуального кодексу України, якщо у провадженні господарського суду або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує господарський спір, є справа зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет із тих же підстав або є рішення цих органів з такого спору – 3 заяви;

   - на підставі п.3 ч.1 ст.62 Господарського процесуального кодексу України у зв’язку з припиненням діяльності суб’єкта господарювання до якого пред’явлено позов – 2 заяви.

    За підсудністю передано 14 позовних заяв, що менше на 22%, ніж за аналогічний період минулого року (18 позовних заяв).

    Протягом звітного періоду повернуто без розгляду 441 позовних заяв, що на 18% менше у порівнянні зі звітним періодом минулого року. Найбільшу кількість позовних заяв (38% ) повернено на підставі п.6 ч.1 ст.63 Господарського процесуального кодексу України у зв’язку із не наданням доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів. На підставі п.4 ч.1 ст.63 Господарського процесуального кодексу України в наслідок не подання доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі та повернено 36% позовних матеріалів від загальної кількості.

     Аналізуючи статистичні данні щодо застосування норм статей 14, 15 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та статей 62, 63 Господарського процесуального кодексу України, слід зазначити що протягом І півріччя 2017 року прослідковувалась тенденція до зменшення кількості повернень, відмов у прийнятті або передачі за підсудністю заяв у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.

    Так, протягом звітного періоду судом повернуто без розгляду 22 заяви, що на 53% менше у порівнянні з І півріччям 2016 року (47 заяв за минулий звітний період) на підставі ст.15 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», у тому числі з підстав передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, серед основних підстав повернення були: неподання доказів сплати судового збору у встановлених порядках та розмірах; в заявах не зазначено обставин, на яких ґрунтуються вимоги, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини; заяви підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано; ненадання доказів надсилання боржнику копії заяви про банкрутство.

   Також, протягом звітного періоду Господарським судом Одеської області було винесено 2 ухвали про відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство за результатами підготовчого засідання. Серед підстав відмови у порушенні провадження у справі про банкрутство – не доведення заявником підстав для порушення справи про банкрутство, а саме:

   - вимоги заявника є повністю забезпеченими майном боржника, вимоги кредитора свідчать про наявність спору про право, який підлягає вирішенню у порядку позовного провадження;

    - заявником не надано доказів вжиття відповідних заходів щодо отримання заборгованості за процедурою, передбаченою Податковим кодексом України.

    Аналіз зазначених вище показників має важливе значення, оскільки і є одним із дієвих засобів судового захисту порушених прав, свобод та інтересів суб’єктів господарювання у сфері господарських відносин.

    Слід відмітити, що на протязі 2016 року в суді активно тривало запровадження нових форм роботи, щодо покращення стану здійснення та якості правосуддя. Так, зокрема:

     - проводився постійний аналіз підстав скасування вищими судовими інстанціями рішень суду;

    - проводилось систематичне узагальнення найбільш проблемних питань, яке в подальшому слугує для однакового та об’єктивного застосування норм чинного законодавства;

   - здійснювалось навчання з апаратом суду стосовно обговорення проблемних питань у роботі суду, покращення вмінь і навичок з питань діловодства суду, в т.ч. обліку та статистики справ і матеріалів;

    Підсумовуючи дану аналітично-статистичну інформацію стану здійснення судочинства господарським судом Одеської області у 2016 році слід зазначити, що організація роботи суду має тенденцію до постійного вдосконалення.