flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Реформа процесуального законодавства – крок до ефективного правосуддя

16 червня 2017, 15:16

        Внесення змін до процесуального законодавства є завершальним кроком на шляху до проведення судової реформи. Робочою групою з реформування процесуального законодавства, яка створена Радою з питань судової реформи при Президентові України, було розроблено проекти змін до трьох процесуальних кодексів – Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України.

        Так, сьогодні, 16 червня у місті Одеса Радою з питань судової реформи спільно з Асоціацією правників України та Проектом Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» проводиться конференція на тему: «Реформа процесуального законодавства як крок до ефективного правосуддя».

        У даному заході брали участь голова суду Володимир Петров, судді Дмитро Бездоля, Юлія Бездоля, Леонід Лічман, Юрій Шаратов та керівник апарату суду Олена Вінцевська.

        Голова суду Володимир Петров виступив з доповіддю на тему: «Роль суду як арбітра», у якій висвітлив основні завдання господарського судочинства відповідно до проекту нового ГПК України, окреслив основні засади господарського судочинства, серед яких такі принципи як:

- рівність всіх учасників справи перед законом і судом;

- змагальність сторін;

- диспозитивність.

        Володимир Петров розкрив суть кожного з наведених вище основних засад чи принципів господарського судочинства, які задекларовані в статтях проекту ГПК України.

        Зокрема, головою суду Володимиром Петровим запропоновано розглянути питання щодо повернення до інституту досудового врегулювання спорів в господарському процесі.

        Крім цього, суддя Юлія Бездоля виступила з доповіддю, присвяченою питанню стадійності судового процесу (на прикладі проектів ГПК та ЦПК)», провівши комплексний порівняльний аналіз двох видів судочинства.

        Також Юлія Бездоля продемонструвала уривок із серіалу «Форс-мажори» задля наглядності новел відносно принципу змагальності судового процесу в новому ЦПК.