flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ефективні комунікації судової влади - складова довіри суспільства до судів

16 червня 2017, 14:20

        15 червня відбувся круглий стіл на тему: «Ефективні комунікації судової влади як складова довіри суспільства до судів», який було проведено Радою з питань судової реформи спільно з Асоціацією правників України та Проектом Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні». Даний захід був присвячений обговоренню стандартів Ради Європи щодо функціонування судової влади, питань принципів, тенденцій державних комунікацій та стратегії комунікації на рівні судів.

        Взяли участь у круглому столі судді та представники судів Одеської та інших областей України, представники адвокатури, регіональних та національних ЗМІ, громадських організацій та експерти Ради Європи.

        Від Господарського суду Одеської області до заходу долучилися судді Дмитро Бездоля, Юлія Бездоля, Леонід Лічман, керівник апарату суду Олена Вінцевська, заступник начальника аналітично-інформаційного відділу Марина Смолієнко, головні спеціалісти по зв’язкам зі ЗМІ та громадськістю Каріна Березовська та Ірина Тартачник.

        Однією з поважних гостей була міжнародний експерт Ради Європи, професор права університету Комплутенсе (Мадрид) пані Лорена Бахмайер Вінтер. Вона звернула увагу на три ключові моменти, які мають обов’язково дотримуватись представники судової влади:

- приписи статті 10 «Свобода вираження поглядів» Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод;

- запобігання спотворення судової гілки влади;

- загальні принципи Комунікаційної стратегії судової гілки влади.

        Метою проведення круглого столу стало:

- обговорення особливостей комунікації судової гілки влади з суспільством та ЗМІ;

- інформування учасників круглого столу щодо стандартів та рекомендацій ради Європи про функціонування судової влади, зокрема щодо публічності судового розгляду;

- обмін думками щодо способів вдосконалення комунікаційної стратегії судової гілки влади.

        Варто зауважити, що на круглому столі експертами підіймалось питання останніх подій (15 червня 2017 року), які мали місце у Господарському суді Одеської області, що відбувались саме під час його проведення. Присутні обговорили питання взаємодії, шляхи комунікації судів з прес-центрами та ЗМІ у випадках кризових ситуацій.

        По завершенню заходу, усі учасники були вдячні спікерам за змістовні, інформативні та корисні промови, які викликали жваві дискусії.