flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародний досвід практики врегулювання конфлікту інтересів

26 травня 2017, 16:03

        Конфлікт інтересів – одне з найпоширеніших явищ, що зазвичай може виникнути у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави та прирівняних до них осіб. Звичайно, неможливо на сто відсотків передбачити усі варіанти конфлікту інтересів, адже він може виникнути залежно від обставин, тому у міжнародній практиці задля вирішення таких ситуацій, застосовують рекомендації щодо запобігання та оперативного врегулювання конфлікту інтересів осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

        26 травня 2017 року програмою USAID «Нове правосуддя» в приміщенні Національної академії наук України (м. Київ) було проведено круглий стіл - дискусію на тему «Врегулювання конфлікту інтересів у секторі юстиції» для членів Ради суддів України із залученням національних та міжнародних експертів до аналізу чинної нормативної бази на предмет її відповідності принципам незалежності та підзвітності суддів.

        До участі у зазначеному заході долучилися й міжнародні експерти: виконавчий директор Комісії з питань суддівської етики штату Вашингтон (США) Рейко Колнер, суддя Мануель Дуро Матеум Кардозо (Португалія), член та головний інспектор Кваліфікаційної комісії суддів штату Джорджія (США) Річард Гайд.

Взяв участь у заході і суддя Господарського суду Одеської області, член Ради суддів України Олександр Демешин.

 

 

        Міжнародні експерти поділились з учасниками заходу власним досвідом декларування та подолання конфлікту інтересів у діяльності посадовців судової гілки влади.

        В ході проведення заходу один з провідних європейських експертів з питань врегулювання конфлікту інтересів у сфері юстиції - професор з Німеччини Тільман Хоппе, який був запрошений програмою USAID «Нове правосуддя», провів аналіз українського законодавства у зазначеній сфері, включаючи зміни до Конституції України щодо правосуддя та інше. Так в результаті проведеного порівняльного аналізу українського законодавства пан Хоппе підготував проект звіту на тему: «Управління конфліктом інтересів у судовій владі України» та узагальнив список рекомендацій по заповненню прогалин, усуненню дублювання/протиріч по окресленій тематиці.

        Круглий стіл було організовано для того, щоб якомога більше представників судової системи долучилися до заходу для обговорення шляхів врегулювання конфліктів інтересів, аби спільними зусиллями виробити способи контролю за дотриманням законодавства у цій галузі та попередження виникнення конфлікту інтересів.