flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оновлення процесуального законодавства – заключний крок у проведенні судової реформи в Україні

19 травня 2017, 17:32

        Кінцевим результатом проведення судової реформи в Україні є внесення змін до процесуального законодавства. Так, нещодавно у Верховній Раді України зареєстрований законопроект, який передбачає викладення в новій редакції трьох процесуальних кодексів – господарського, цивільного та адміністративного. Даний проект закону вражає великою кількістю суттєвих змін, в той час як його автори наголошують на тому, що такі зміни необхідні, а новий кодекс є сучасним і прогресивним, що наближує його ще більше до європейських стандартів.

        Представники юридичної спільноти неоднозначно відреагували на проект закону і почали говорити, як про позитивні моменти, так і про певні недоліки, які необхідно усунути.

        Так 19 травня 2017 року ГО «Асоціація суддів господарських судів» на базі Одеського апеляційного господарського суду проведено науково-практичну конференцію на тему: «Основні новели проекту Господарського процесуального кодексу України та перспективи їх застосування у судовій практиці». Співорганізаторами заходу виступили: Рада адвокатів Одеської області, ГО «Всеукраїнський центр економічного права» за підтримки Європейської Бізнес Асоціації та Спілки Українських Підприємців.

        З вітальним словом для учасників конференції виступили:

- голова Одеського апеляційного господарського суду, голова ГО «Асоціація суддів господарських судів України» Наталія Морщагіна;

- суддя ВГСУ, секретар Пленуму ВГСУ Лариса Рогач;

- суддя ВГСУ, секретар ІІ судової палати, к.ю.н., заслужений юрист України Тетяна Дроботова;

- член-кореспондент НАПрН України, заслужений юрист України, директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України, д.ю.н., професор Володимир Устименко;

- завідувач кафедри господарського права і процесу НУ "Одеська юридична академія", член-кореспондент НАПрН України, д.ю.н., професор Олег Подцерковний.

        Від Господарського суду Одеської області участь брали голова суду Володимир Петров, заступник голови суду Світлана Власова та судді - Дмитро Бездоля, Юлія Бездоля, Сергій Гут, Леонід Лічман, Ірина Малярчук, Олександра Оборотова, Катерина Погребна, Олег Цісельський, Юрій Шаратов, Юлія Щавинська та керівник апарату суду Олена Вінцевська.

        Крім того, суддя Господарського суду Одеської області, секретар Асоціації суддів господарських судів України» Юлія Бездоля виступила з доповіддю на тему: «Стадії позовного провадження: виклики та проблеми застосування положень нового ГПК України».

        Також учасниками конференції були представники органів державної влади та місцевого самоврядування, бізнес-спільноти, науковці, представники регіональних шкіл господарського права і процесу, юристи, адвокати з усієї країни для проведення всебічного діалогу.

        Головною метою конференції було обговорення основних новел, які запропоновані проектом нової редакції Господарського процесуального кодексу України. Крім того, звернення уваги широкого кола суспільства до цього питання надасть можливість визначити найбільш спірні та колізійні моменти змін задля того, щоб до прийняття відповідного закону їх усунути та в подальшому успішно застосовувати новації у практиці. Адже дуже важливо, щоб господарський процес після усіх реформ та нововведень не втратив своїх унікальних характеристик та зміг і надалі бути ефективним, оперативним та простим інструментом вирішення судових спорів. Впровадження основних новел та запропонованих змін до Господарського процесуального кодексу України без фахового та науково-практичного обговорення є неможливим.