flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підготовка суддів-тренерів для викладання курсу практики Європейського суду з прав людини

16 травня 2017, 16:07

        Наша держава, обравши європейський вектор української геополітики, зобов’язалась забезпечувати права і свободи людини, що є головним її обов'язком відповідно до Конституції України.

        Застосування рішень Європейського суду з прав людини українськими судами є важливим кроком в напрямку узгодження судових рішень щодо забезпечення прав і свобод людини і громадянина із європейськими стандартами.

        Сьогодні, 16 травня 2017 року, у місті Києві Національною школою суддів України у співпраці з міжнародним проектом ОБСЄ за участі суддів Верховного суду України та Вищого адміністративного суду України підходить до завершення тренінг для тренерів з викладання курсу для кандидатів на посаду судді на тему: «Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці».

        З вітальним словом виступили: проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України, професор, к.ю.н., заслужений юрист України Наталія Шукліна; національний менеджер програми Верховенства права та прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Ступницька; начальник відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Тетяна Фулей та представник Уповноваженого ВРУ з прав людини – начальник управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання прав на доступ до публічної інформації Ірина Кушнір.

        Участь від Господарського суду Одеської області беруть судді Юлія Бездоля та Юлія Щавинська.

Окрім теоретичного засвоєння матеріалу викладання курсу, учасники заходу працювали в малих групах задля кращого та більш ефективного сприйняття інформації. Також кожний з учасників тренінгу виконував індивідуальне завдання, яке передбачало собою тестування за опрацьованими рішеннями ЄСПЛ. По завершенню тренінгу судді в подальшому проводитимуть тренінги в рамках спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді.

Слід наголосити на важливості проведення даного заходу, адже належна підготовка суддів є необхідною умовою судочинства та гарантією професійності суддів.