flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд встановив, що Комуністична партія України уклала договір дарування нерухомого майна у м. Одеса на шкоду державі та з порушенням принципу добросовісності

06 травня 2024, 14:24

В провадженні судді Господарського суду Одеської області Дмитра Бездолі перебувала справа №916/3987/23 за позовом Мін'юста України до 1)Благодійної організації "Благодійний фонд "Відродження Одещини" та 2)Комуністичної партії України про визнання договору дарування нерухомого майна недійсним та скасування держреєстрації прав на нерухоме майно.

 

За результатом розгляду, рішенням Господарського суду Одеської області від 11 квітня 2024 року було задоволено позовні вимоги в повному обсязі.

 

Господарським судом було встановлено, що станом на момент укладення спірного договору відповідачі могли передбачати, що у разі ухвалення рішення про заборону діяльності партії відбудеться припинення її діяльності, розпуск керівних органів та її обласних організацій, відповідно, керівні органи будуть позбавлені можливості вільно розпоряджатися своїм майном, а управління справами забороненої політичної партії перейде до ліквідатора (ліквідаційної комісії), майно юридичної особи, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, не буде передано учасникам юридичної особи, оскільки членство в політичній партії припинено.

 

Також господарський суд зауважив, що відповідачами не заперечено обставин про пов`язаність осіб правочину та спільну реалізацію ними волевиявлення на свідоме зловживання правом на шкоду іншій особі – державі в особі Мін'юсту України, оскільки діючи недобросовісно та зловживаючи правами на шкоду позивачу, як кредитору, мали спільний умисел на використання правочину з укладання договору дарування з метою уникнення передачі майна у власність державі.

 

За таких обставин, суд визначив, що укладений між відповідачами договір дарування від 26.09.2014 містить ознаки фіктивного та фраудаторного правочину.

 

Повні тексти електронних копій процесуальних документів у справі є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (http://reyestr.court.gov.ua).